Kultúra hátsó ablak

Párbajozó békák kerültek elő egy száz évre lezárt francia villából

Silex / Wikimedia Commons
Silex / Wikimedia Commons
Egy halálos harc utolsó pillanatába dermedtek.

A franciaországi Moulins szívében álló Maison Mantin első látásra csak egy a századforduló felső tízezrének tagjai által épített méretes otthonok közül, valójában azonban jóval több ennél, hiszen a város két fontos építésze, Jean-Bélizaire és fia, René-Justin Moreau által tervezett neogótikus épület kapuját 1905-től száz éven át (szinte) senki sem lépte át.

Ennek oka az építtető és egykori tulajdonos, Louis Mantin volt, aki a végrendeletében kikötötte: a Bourbonok egy XV. századi kastélyának megmaradt falát is magába foglaló házat halála után teljesen le kell zárni, hogy egy évszázaddal később az emberek tökéletesen lássák, milyen is volt a századfordulón egy igazi burzsoá otthon.

Így is történt, bár a várakozást a kora csúcstechnológiáját képviselő, műtárgyakkal, fotókkal, könyvekkel, festményekkel és kitömött állatokkal teli, ólomüvegablakaival az utcát figyelő otthon igencsak megsínylette, így öt éven át tartó felújítási és restaurálási munkákra volt szükség, mielőtt a villa 2010-ben megnyithatta volna a kapuit a nagyközönség előtt.

A hajmeresztő, vagy szimplán csak furcsa tárgyakkal teli gyűjtemény szerencsére túlélte az idő jelentette megpróbáltatásokat, így fennmaradt például

a két kitömött békával kivitelezett párbajjelenet is, amiben az egyik fél a csigás-sziklás talajon épp szívenszúrja az ellenfelét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik