Kultúra

Több milliárd forint értékű Bacon-festményeket talált meg a spanyol rendőrség

A nyomozás részleteiről egyelőre nincs bővebb információ, de a spanyol rendőrség öt ellopott Francis Bacon-festményből hármat szerzett vissza, írja az MTI. Az öt képet összesen 30 millióra, azaz 9,3 milliárd forintra becsülték.

A brit festő munkáit egy madridi lakásból lopták el még 2015 nyarán. A hatóságok az elmúlt két évben összesen tíz gyanúsítottat vettek őrizetbe, és az öt festményből most hármat találtak meg.

A tulajdonos, José Capelo még 1992-ben örökölte meg a művésztől a festményeket, ugyanis közeli barátok voltak. Capelo a betörés időpontjában éppen Londonban tartózkodott. A tolvajok hatástalanították a riasztót, és semmi nyomot sem hagytak maguk után.

Francis Bacont főleg groteszk képeiről ismerik, többnyire portrékat, önarcképeket festett. Az igazi sikert 1944-ben egy tripichon, a Három tanulmány a Keresztrefeszítéshez című műve hozta meg. Gyakran tartózkodott Spanyolországban, sok barátja és rajongója élt Madridban. A spanyol fővárosban is halt meg 1992. április 28-án szívrohamban. 82 éves volt.

(A borítókép csak illusztráció, Bacon egyik önarcképét ábrázolja, Tristan Fewings/Getty Images)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik