Kultúra

Elmenekült Iránból a börtönbüntetésre ítélt filmrendező, a Cannes-i Filmfesztiválra tart

Andreas Rentz / Getty Images
Raszulof 2017-ben, a cannes-i filmfesztiválon.
Andreas Rentz / Getty Images
Raszulof 2017-ben, a cannes-i filmfesztiválon.
A hírt ügyvédje is megerősítette.

Hétfőn elhagyta Iránt a nyolcévnyi börtönre (ebből öt év letöltendőre) pénzbírságra, illetve ostorozásra ítélt filmrendező, Mohammad Raszulof, akinek a legutóbbi filmje is szerepel a kedden kezdődő cannes-i filmfesztiválon, és akit szintén Cannes-ba várnak – írja az ügyvédje nyomán az MTI.

A filmes az Instagramon közzétett bejegyzésében, behavazott hegyek között mondott köszönetet a barátainak, ismerőseinek, illetve azoknak az embereknek, akik akár életük kockáztatásával segítettek az országból való kijutásában:

Távozását ügyvédje, Babak Paknia is megerősítette, sőt, hozzátette: a rendező a cannes-i filmfesztiválon is részt vesz majd, aminek versenyprogramjában Raszulov új filmje, a The Seed of The Sacred Fig (A szent füge magja) is szerepel.

A rendezőt az iráni hatóságok egyébként 2022 júliusában vették őrizetbe, miután bátorította a tüntetéseket, amelyeket egy lakóház összeomlása után tartottak. A szerencsétlenségben több mint negyvenen haltak meg. A tragédia után iráni filmesek egy csoportja nyílt levélben szólították fel a biztonsági erőket, hogy tegyék le a fegyvert a vezetők korrupciója és alkalmatlansága miatti nemzeti felháborodás előtt. Raszulofot 2023 januárjában egészségügyi okok miatt ideiglenes szabadlábra helyezék, de nem hagyhatta el az országot, rövidesen pedig a pere is megkezdődött.

A filmes 2017-ben az Un homme integre (Egy becsületes ember) című filmdrámájával a cannes-i fesztivál versenyprogramon kívüli, Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) című szekciójának díját nyerte el, 2020-ban pedig Nincs gonosz című filmjét Arany Medve-díjjal ismerték el a Berlinalén. Tavaly zsűritag lehetett volna a cannes-i fesztiválon, de az utazási tilalom miatt nem tudott Franciaországba utazni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik