Kultúra

Meghalt David Sanborn, a szaxofon zsenije

Monica Morgan / Getty Images
Monica Morgan / Getty Images
Hetvennyolc éves volt.

Röviddel hetvenkilencedik születésnapja előtt meghalt David Sanborn, a pályája során hat Grammy-díjjal elismert amerikai szaxofonművész – olvasható a zenész az X-en lévő hivatalos profilján.

A poszt szerint Sanborn május 12-én délután hunyt el, miután szervezete feladta a harcot a prosztatarák, illetve annak szövődményei ellen:

Az utóbbi évtizedek egyik legsikeresebb fúvósa 1945. július 30-án született a floridai Tampában, élete pedig már gyerekként összefonódott a szaxofonnal, hiszen egy orvosa ajánlására a hangszerrel próbálta erősíteni a gyermekbénulás miatt meggyengült mellizmait, illetve légzőfunkcióit. Tizennégy évesen már ismert blues-zenészek oldalán tűnt fel, 1969-ben, alig huszonnégy évesen a Woodstock színpadán játszott, első szólóalbumát, a fogalommá vált Taking Off-ot azonban csak 1975-ben rögzítette.

Igazán legendássá végül mégis session-zenészként vált, hiszen olyan zenekarokkal, illetve művészekkel állt egy színpadon, mint Al Jarreau, a Rolling Stones, Steely Dan, Eric Clapton, Sting, Paul Simon, David Bowie, Miles Davis és Roger Waters.

Pályája során hat Grammy-díjjal ismerték el, albumai közül pedig nyolc arany-, egy pedig platinalemez lett. Sanborn a nyolcvanas években több filmben, illetve tévésorozatban is feltűnt: utcai zenészként láthattuk a Szellemes karácsonyban (1988), de néhány pillanatra a Magnum-sorozatban (1986) is látható volt, de zeneszerzőként is kipróbálta magát, olyan munkákhoz hozzájárulva, mint a Psycho III (1986), illetve a Halálos fegyver második, harmadik, illetve negyedik része (1989, 1992, ill. 1998).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik