Kultúra

Milyen titkokat őriznek a magyar farekorderek?

Kállai Márton
Kállai Márton

Milyen titkokat őriznek a magyar farekorderek?

Európa egyik legnagyobb hársfája, a zsennyei „ezeréves tölgy” és az ötvöskónyi famatuzsálem, amelyet a legenda szerint Koppány vezér ültetett, és amely alatt IV. Béla is megpihent – ezeket a különleges fákat is megismerhetik Kállai Márton fotóin keresztül, aki Kovalik Mátéval együtt 3 éven át járta az országot a nevezetes fákat kutatva.

Kállai Márton André Kertész-nagydíjas fotóriporter és Kovalik Máté közösen összeállított fotósorozata száz különleges fát örökít meg. Magyarország szinte összes tájegységében, megyéjében készültek felvételek hazánk legnagyobb fáiról, a szakrális szempontból érdekes példányokról, a környezetváltozás vagy az emberi tevékenység lenyomatait hordozó fákról, de olyanokról is, amelyeknek kultúrtörténeti jelentőségük van.

A három éve készülő fotósorozat hazánk nevezetes fáit mutatja be. Kerestük azokat a fákat, amik valamiben rekorderek, amik elhelyezkedése vagy története kuriózum, és persze azokat is, amik mellett nem lehet elmenni szó nélkül. A fa életére való rácsodálkozás volt a cél, tisztelet a hosszú élet előtt, melyet egy helyben kell eltölteni

– összegzi munkájukat Kállai Márton.

Kállai Márton A gerecsei Öreg Tölgy tizenkét pillanata.

A képekből az Évgyűrűkben őrzött történetek – Magyarország fáinak titkos meséi címen nyílik kiállítás május 4-én a Folly Arborétumban. A látogatók megcsodálhatják például a több mint 300 éves gerecsei kocsányos tölgyet, a zsennyei „ezeréves tölgyet”, amely a törzsét megtépázó viharok ellenére még mindig áll vagy az ötvöskónyi hársfát. A hatalmas példányt a legenda szerint Koppány vezér ültette, a tatárjárás idején pedig a legenda szerint IV. Béla király is megpihent alatta.

Válogatásunk az elmúlt évek felvételeinek egy szeletét mutatja be.

Kállai Márton Tölgy a Túristvándi Rókás-legelőn.
Kállai Márton Az öszpötei kandeláberfa, hazánk legnagyobb duglászfenyője.
Kállai Márton A somi Patkó betyárfa.
Kállai Márton Gyertyán arc a bakonyi álmosvölgyben.
Kállai Márton Rákóczi török mogyorófa a kék kereszt jelzésen Romhányban.
Kállai Márton Mocsárciprus léggyökerei Martonvásáron.
Kállai Márton Balkányi mamutfenyő.
Kállai Márton Platán a cégénydányádi kastélyparkban.
Kállai Márton A zsennyei „ezeréves” tölgy mosolya, 2006-os széthasadásáig Magyarország legnagyobb tölgye, állva maradt törzsrésze továbbra is él.
Kállai Márton Egy óriás karjai, mamutfenyő a soproni Erzsébet-kertben.
Kállai Márton Kiszáradt szelídgesztenyefa Szentgyörgyváron, 2010-es elszáradásáig Magyarország legnagyobb szelídgesztenyéje.
Kállai Márton Napkelte a szőkedencsi hársnál, Magyarország legnagyobb nagylevelű hársfája.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik