Kultúra a világ egy fura hely

Olyan buszmegállók is vannak Németországban, ahol sosem állt meg busz

The Mind Map / Youtube
The Mind Map / Youtube
Az ok jóval egyszerűbb, mint azt a legtöbben gondolnák.

Meglepően érdekes anyagot tett közzé nemrég a Mind the Map nevű ismeretterjesztő Youtube-csatorna: olyan németországi buszmegállókat mutattak be, amik első látásra tökéletesen karbantartott, működő, a tömegközlekedési rendszer részét képező elemek, valójában azonban soha egyetlen menetrend szerint közlekedő busz sem állt meg mellettük.

Az alig négyperces anyag szerint az ország különböző részein tizenegy ilyen példával találkozhatunk, ezeket pedig voltaképpen elég könnyű felismerni, hiszen

nincs mellettük kinyomtatva a menetrend, sőt, az ott lassító járatok számát mutató oszlop alatt reklámokkal sem találkozunk.

A videó egy benrathi példán keresztül mutatja be ezeket a hamis megállókat, majd rövidesen a születésük okát is megosztja:

azért építették őket, hogy a közeli idősotthonok Alzheimer-kórral élő, vagy demens, a valóságot az évtizedekkel korábbi eseményekkel keverő lakói ne jussanak messzire, ha vissza akarnak térni a régi munkahelyükre, otthonukba, vagy családjukhoz.

A súlyos memóriagondokkal rendelkező idősek a kapu kilépve meglátják ugyanis a megállót, majd sokszor automatikusan várakozni is kezdenek alatta, hiszen hogyan másként is érnének a céljukhoz, mint egy busszal?

Ez a hirtelen kizökkentés, illetve néhány percnyi leülés sokszor nem csak azt hozza magával, hogy az intézmény dolgozói észreveszik a kint ülő bentlakót, de akár azt is, hogy a hirtelen megnyugvó lakók elfelejtik, hová is indultak, így vagy visszamennek a már jól ismert otthonba, vagy inkább pihennek egyet.

Szakértők sokszor bírálják az ötletet: a németországi egészségbiztosítók országos szövetsége szerint a páciens várakozás közben ahelyett, hogy megnyugodna, inkább ideges lesz, sőt, cinikus, és könyörtelen hazugságként hivatkoznak a megállókra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik