Kultúra

Ruben Östlund: engedélyhez kellene kötni a kamerahasználatot

Marc Piasecki / FilmMagic
1493858918
Marc Piasecki / FilmMagic
1493858918
Épp úgy, ahogyan ezt számos országban a fegyverekkel is teszik – mondta.

A négyzet és A szomorúság háromszöge rendezőjeként világszerte ismertté vált Ruben Östlund nemrég a brit Guardiannek adott interjújában számos téma mellett a média, illetve a mozgókép a társadalmat megváltoztató szerepéről is beszélt, ami az emberek a legkülönbözőbb méretű képernyőkkel való kapcsolatának egyre szorosabbá válásával egyre inkább felerősödik.

Östlund a beszélgetés egy pontján kijelentette:

Van egy ötletem – mi lenne, ha csak akkor használhatnánk kamerát, ha van hozzá engedélyünk? Elvégre a fegyverviseléshez is kell – legalábbis a felvilágosult országokban. A kamera épp úgy erős eszköz. […]  A filmek megváltoztatják a világot, ezzel pedig fontos számolni, ha ebben a szakmában vagy. A szórakoztatóiparnak van az a furcsa érzése, hogy ha kitalált történeteket mesélsz el, az nem fog változtatni a világon. Nagyon keményen kell dolgoznod ahhoz, ha azt akarod, az emberek rájöjjenek, hogy milyen hatása van azoknak a képeknek, amiket fogyasztunk.

A rendező hozzátette: a világ szövegalapú társadalmakból lassan képalapúvá válik, ezt pedig az okostelefonok megjelenése, illetve a közösségi oldalak gyorsítják fel igazán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik