Kultúra

Sopronban sem léphet fel az Orbán-paródiáiról ismert Somogyi András

SOMOGYI ANDRÁS ARCHÍVUMA
SOMOGYI ANDRÁS ARCHÍVUMA
A humorista szerint korántsem egyedi eset, hogy nem engedik termet bérelni a kulturális közintézményekben.

Köszönöm újbóli megkeresését, sajnálom, de intézményünk nem tudja fogadni

– ezt a rövid, indoklás nélküli elutasító választ kapta Somogyi András Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft.-től, miután szervezőjével együtt már sokadszorra kereste meg őket levélben azzal, hogy szeretne termet bérelni a soproni Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központban vagy a szintén általuk működtetett GYIK rendezvényházban.

Korántsem először történik ilyesmi a több mint háromszázezer Facebook-követővel rendelkező humoristával. Januárban a 24.hu írta meg, hogy a kiskőrösi Petőfi Sándor Művelődési Központban sem léphetett fel a Hangok a fejemben című estjével, amellyel évek óta járja az országot, és amelyben – szokásához híven – rendre parodizál politikusokat, többek között Orbán Viktort, illetve a NER közismert alakjait is. Ott kifejezetten azzal az indokkal utasították el, hogy politikai paródiákat és ahhoz kapcsolódó műsort „nem engedhetnek fel a színpadra.” Somogyi akkor azt nyilatkozta lapunknak, hogy kormánypárti vezetésű városokban gyakran falakba ütköznek a szervezés során, és az érzékelhető közönségigény ellenére sem tudnak fellépni bérelhető terem híján. Az új elem szerinte inkább az volt, hogy ilyen nyíltan leírták az elutasítás okát.

Legtöbb esetben ez úgy szokott kinézni, hogy először örülnek a megkeresésnek, majd amikor meghallják a nevemet, akkor nyelnek egy nagyot, és mondanak valami olyasmit, hogy »Egyeztetünk az igazgató úrral, és visszaszólunk.« Na most, ez általában annyit tesz, hogy innentől nem kapunk választ az emailekre, a telefont sem veszik fel nekünk. Vagy ha mégis, akkor egy kis türelmet kérnek, majd kezdődik az egész elölről” – mondta Somogyi, hozzátéve, hogy a kedvenc kifogása az, amikor arra hivatkoznak egy önkormányzati intézményben, hogy a következő évekre már nincs szabad időpontjuk

– ecsetelte januárban, most pedig megerősítette lapunknak, hogy az akadályoztatás azóta is fennáll: például nagyjából egy éve nem méltatja őket válaszra Kisvárda és Makó, hiába küldik ők folyamatosan a megkereséseket.

SOMOGYI ANDRÁS ARCHÍVUMA Somogyi András fellépése Cegléden

A velős soproni elutasítás szerinte azt mutatja, hogy a kiskőrösi példa nem elrettentette, inkább felbátorította az intézményvezetőket:

Már nem is kell hazudozni olyanokat, hogy nem érünk rá vagy nincs szabad kapacitás, hanem direktben meg lehet mondani, hogy nem tudjuk fogadni. A negyedik kétharmad után annyira nyeregben érzik magukat, hogy ezt simán megtehetik. Egy olyan országban, ahol Rogán Antal avatárja Varga Judit, már semmin nem lepődik meg az ember

– mondta Somogyi, akit pénteken értünk el telefonon, és aki szerint fontos megérteni, hogy ő fizet a művelődési házaknak és nem fordítva.

Azáltal, hogy nem adják nekem bérbe a termet a részben az én adómból működtetett közintézményben, a város bevételtől esik el, másrészt elvágják a közönségem és a köztem lévő kapcsolatot. Majd utazhatnak 50-100 km-t egy másik településre, ahol engednek fellépni.

Az üggyel kapcsolatban csütörtökön megkerestük a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft.-t, hogy megtudjuk, milyen elvek mentén utasítják el egy-egy humorista terembérlési kérelmét egy közintézményben, ahol amúgy rendszeresen tartanak más előadók is standup-esteket? Van-e köze ennek az est politikai tartalmához? Cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ, amennyiben később küldenek indoklást, természetesen azt is közzétesszük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik