Kultúra

Somogyi András a politikai paródiái miatt nem léphet fel Kiskőrösön

Somogyi András archívuma
Somogyi András archívuma
Az Orbánt, Mészárost és a NER egyéb ismert alakjait gyakran kifigurázó humorista a helyi művelődési házban szeretett volna termet bérelni, de szokatlanul egyenes elutasító választ kapott. Az intézmény nem kívánt nyilatkozni az esetről, Somogyi viszont azt mondta lapunknak, hogy rendszeresen ütközik falakba a fideszes vezetésű városokban.

Somogyi András évek óta járja az országot Hangok a fejemben című önálló estjével, amelyben – szokásához híven – celebeket és politikusokat is parodizál. A csaknem 300 ezer Facebook-követővel rendelkező humorista ezzel a műsorával szeretett volna fellépni idén Kiskőrösön is, ám a Petőfi Sándor Művelődési Központban nem bérelhettek termet erre a célra, a probléma pedig deklaráltan Somogyi politikai töltetű humora volt:

A programon elhangzó politikai paródiákat (attól függetlenül, hogy kiről/kikről szólnak) és ahhoz kapcsolódó műsort, előadókat nem engedhetünk fel a színpadra

– írta nekik Szabadi-Maglódi Kitti, az intézmény vezetője. Kérdéseinkkel hétfőn megkerestük a művelődési központot, többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy ki és milyen alapon döntött arról, hogy politikai paródiákat tartalmazó műsorral nem lehet fellépni. Választ cikkünk megjelenéséig nem kaptunk, Somogyi Andrást viszont elértük telefonon, aki a 24.hu-nak elmondta: egyáltalán nem egyedi eset, hogy kormánypárti vezetésű városokban falakba ütköznek a szervezés során, és az érzékelhető közönségigény ellenére sem tudnak fellépni bérelhető terem híján.

„Az új elem csak az, hogy ilyen nyíltan le is írják az elutasítás valódi okát. Legtöbb esetben ez úgy szokott kinézni, hogy először örülnek a megkeresésnek, majd amikor meghallják a nevemet, akkor nyelnek egy nagyot, és mondanak valami olyasmit, hogy »Egyeztetünk az igazgató úrral, és visszaszólunk.« Na most, ez általában annyit tesz, hogy innentől nem kapunk választ az emailekre, a telefont sem veszik fel nekünk. Vagy ha mégis, akkor egy kis türelmet kérnek, majd kezdődik az egész elölről” – mondta Somogyi, hozzátéve, hogy a kedvenc kifogása az, amikor arra hivatkoznak egy önkormányzati intézményben, hogy a következő évekre már nincs szabad időpontjuk.

Így jártak például 2023 őszén a kecskeméti Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központtal, amelytől a sokadik megkeresésre azt a választ kapták, hogy már nemcsak abban az évben, de a következőben sem tudják sajnos beilleszteni a programnaptárjukba Somogyi másfél órás műsorát. Az esetről akkor a humorista be is számolt egy Facebook-posztban, majd október 23-i, 150 ezres nézettségű YouTube-videójában is felidézte az esetet. Somogyi elmondása szerint a tárgyalások ezt követően újraindultak, ám ezzel együtt a lebegtetés is, így még azóta sem kaptak fix időpontot a terembérlésre. Arról is beszélt lapunknak, hogy vannak ugyan fideszes vezetésű városok, ahol normálisan megy a szervezés, viszont számos helyen ütköznek a fentihez hasonló nehézségekbe, a feszengés pedig szerinte egyre érzékelhetőbb a júniusi EP- és önkormányzati választások közeledtével: Kecskemét mellett falakba ütköztek például Békéscsabán, Gyulán, illetve most Kiskőrösön, ahol – szinte üdítő kivételként – már nem is időponthiányra hivatkoztak, hanem egyértelműen nevesítették, hogy a politikai tartalom a kizáró ok.

Somogyi András archívuma

Különös, hogy egy közintézményben nem léphetek fel, mondván, hogy ide politikai tartalmú produkciók nem jöhetnek. Ezt még a júniusi választások sem igazolhatják, mert azért hál’ istennek tavasszal és nyár elején is elég sok helyen megfordulok majd, ahol már folyamatban van a jegyértékesítés. Egy jogállamban szerintem egységes szabályok kellenek: vagy bárhol felléphetek, vagy pedig sehol. Ráadásul én humorista vagyok, nem politikus. A Kádár-rendszerben Hofi Géza – még ha megtűrt státuszban is –, de elmondhatta a humor nyelvén a véleményét az országról. Gyalázatosnak tartom, hogy 2024-ben Európa közepén ez nem igazán, vagy csak korlátozottan történhet meg. De hát mit várjon az ember egy olyan rendszertől, amiben Tóth Gabi és Győzike jelenti a kultúrát?

– mondta Somogyi, akinek meggyőződése, hogy ha a Békemeneten ott vonulna az első sorban, Semjén Zsolt és Bayer Zsolt kezét fogva, akkor nem ütköznének ilyen nehézségekbe, amikor egy művelődési házba vagy csarnokba akarnak fellépést szervezni. „Sőt, ha ott vonulnék, a buksisimogatás mellé talán még némi közpénzt is kaphatnék” – mondta Somogyi, aki műsorában és videóiban ellenzéki politikusokat – többek között Gyurcsány Ferencet is szokta parodizálni –, de kétségtelenül gyakrabban teszi vicc tárgyává a kormánypárti politikusokat és a NER szereplőit. Így volt ez szilveszteri videójában is, ahol Gáspár Győző mellett Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor és Novák Katalin nevében mondott szatirikus újévi köszöntőt: „Ne várja el senki tőlem, hogy ne legyek kritikus a tizennégy éve regnáló hatalommal szemben, akik az életünket és a társadalmat meghatározó törvényeket hoznak, és hétről hétre tálcán kínálják nekem humoristaként a témákat.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik