Kultúra

J. K. Rowling nem szándékozik megbocsátani Daniel Radcliffe-nek és Emma Watsonnak

CARL DE SOUZA / AFP
CARL DE SOUZA / AFP

J. K. Rowling igen jó kapcsolatot ápolt a Harry Potter-filmek forgatása idején a két főszereplővel, Daniel Radcliffe-el és Emma Watsonnal, amikor azonban 2020-ban Twitter-bejegyzései miatt egyre többen kezdték transzfóbiával vádolni az írónőt, a két sztár is elhatárolódott tőle. Radcliffe nyilvánosan bocsánatot kért a könyv- és filmsorozat rajongói közösségétől Rowling megjegyzései miatt, Watson pedig egy bejegyzésében így fogalmazott: „Szeretném, ha a transz követőim tudnák, hogy én és sok más ember szerte a világon látunk, tisztelünk és szeretünk azért, akik vagytok”.

Az írónő most egy gyermekek nemváltoztatásával kapcsolatos tanulmányról posztolt, szerinte ennek szerdai megjelenése óta sokan változtattak a transzneműséggel kapcsolatos álláspontjukon. Ehhez a bejegyzéshez kommentelt egyik követője: „Most már csak arra várunk, hogy Dan és Emma nyilvánosan bocsánatot kérjen tőled… abban a biztos tudatban, hogy megbocsátasz nekik…”

Az írónő azonban nem tervez megbocsátani egykori kollégáinak. Így válaszolt a kommentelő felvetésére:

Azok a hírességek, akik egy olyan mozgalom szolgálatába álltak, amely a nők nehezen kivívott jogainak csorbítására törekszik, és akik arra használták a platformjukat, hogy szurkoljanak a kiskorúak nemváltoztatásához, tartsák meg a bocsánatkérésüket azoknak a traumatizált nemváltoztatóknak, akik visszatérnének az eredeti nemükhöz, vagy a továbbra is kiszolgáltatott nőknek.

A jelenleg Edinburgh-ban élő írőnő nemrég az X-en közzétett posztsorozatban támadta Skócia új gyűlölet-bűncselekményekre vonatkozó törvényét, több transznemű nőt férfinak nevezett, majd megkérte a rendőrséget, hogy ha szerintük bűncselekményt követett el, legyenek szívesek letartóztatni.

Kapcsolódó
Skóciában életbe lépett egy gyűlölet-bűncselekmények elleni törvény, J. K. Rowling alig várja, hogy letartóztassák
A jelenleg Edinburgh-ban élő J.K. Rowling az X-en közzétett posztsorozatban támadta Skócia új törvényét, majd több transznemű nőt férfinak nevezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik