Kultúra

Skóciában életbe lépett egy gyűlölet-bűncselekmények elleni törvény, J. K. Rowling alig várja, hogy letartóztassák

TIMOTHY A. CLARY / AFP
TIMOTHY A. CLARY / AFP
A jelenleg Edinburgh-ban élő J.K. Rowling az X-en közzétett posztsorozatban támadta Skócia új gyűlölet-bűncselekményekre vonatkozó törvényét, több transznemű nőt férfinak nevezett, majd megkérte a rendőrséget, hogy ha szerintük bűncselekményt követett el, legyenek szívesek letartóztatni.

A szólás- és hitszabadságnak Skóciában vége, ha a biológiai nem pontos leírását bűncselekménynek tekintik

– írta J. K. Rowling hétfőn az X-en. A korábban már többször transzfóbiával vádolt írónő posztsorozatában azt kifogásolta, hogy a frissen elfogadott gyűlölet-bűncselekmények elleni skót törvény bűncselekményként kezeli, ha valaki kor, fogyatékosság, vallás, szexuális irányultság, transznemű identitás vagy interszexualitás miatt „kelt gyűlöletet”, de nem tesz említést a gyűlölet-bűncselekményeknek gyakran áldozatul eső nőkről.

„A skót gyűlölet-bűncselekményekről szóló törvény elfogadásakor a skót törvényhozók úgy tűnik, nagyobb hangsúlyt fektettek a nőiségről alkotott elképzelésüket – akármilyen nőgyűlölő vagy opportunista módon – megvalósító férfiak érzéseire, mint az igazi nők és lányok jogaira és szabadságára” – írta. A kormány szerint viszont egyszerűen azért nem szerepelnek a nők az új törvényben, mert az ellenük elkövetett bűncselekményeknek később külön törvényt szentelnének – írja a BBC.

Rowlingot sokszor vádolták már transzfóbiával, az első nagyobb botrány még 2020-ban alakult ki körülötte, mikor egy Twitter-bejegyzésben gunyorosan élcelődött egy tanulmányról, ami az „emberek, akik menstruálnak” kifejezést használta.

Emberek, akik menstruálnak. Biztos vagyok benne, hogy van szó ezekre az emberekre. Segítene valaki?

– írta akkor a sztárszerző, aki szerint egyébként mindenki úgy öltözik, ahogy akar, és azzal fekszik le, akivel szeretne, de nem érdemes a biológiai nem koncepcióját eltörölni. Rowling ezután több vitába is hevesen bekapcsolódott a témában, ezzel különböző LMBTQ-szervezet, rajongó és kolléga nemtetszését kiváltva; a Harry Potter-filmek több szereplője, például Daniel Radcliffe is elhatárolódott tőle.

Az új skót törvény bűncselekménynek minősíti, ha valaki „olyan anyagot közöl, vagy olyan módon viselkedik, amelyet egy ésszerűen gondolkodó ember fenyegetőnek vagy sértőnek tarthat, azzal a szándékkal, hogy védett tulajdonságokon alapuló gyűlöletet szítson”. A maximálisan kiszabható börtönbüntetés hét év.

Rowling attól tart, hogy az új törvény azokat védi, akik el akarják hallgattatni a hozzá hasonló hangokat, akik problematizálják a biológiai nem figyelmen hagyásának bizonyos aspektusait (mint a nők számára fenntartott egynemű terek megszűnése, a bűnügyi adatok torzulása, a transz nők által elkövetett szexuális erőszak kérdése női bűncselekménynek tekintése, vagy a transz nők sportversenyeken való részvétele).

Lehetetlen pontosan leírni vagy kezelni a nők és lányok ellen elkövetett erőszak és szexuális erőszak valóságát, vagy foglalkozni a nők és lányok jogai elleni jelenlegi támadással, ha nem engedjük meg, hogy a férfit férfinak nevezzük.

Az írónő 11 transz nő képét osztotta meg posztjában  – köztük elítélt erőszaktevőket, de aktivistákat, sportolókat és televíziós személyiségeket, és azt írta, bár mindegyikük nőnek nevezi magát, ők valójában férfiak. Ezután hozzátette: „Jelenleg nem tartózkodom az országban, de ha az itt leírtak az új törvény értelmében bűncselekménynek minősülnek, alig várom, hogy letartóztassanak, amikor visszatérek a skót felvilágosodás szülőföldjére”.

A törvényt ért kritikákra Humza Yousaf Skócia első minisztere azt mondta: „Akinek a viselkedése nem fenyegető vagy sértő, és nem szándékozik gyűlöletet szítani, annak nincs miért aggódnia az új törvény miatt”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik