Kultúra

Csikos Sándor lett a Nemzet Színésze

Cseke Csilla / MTI
Cseke Csilla / MTI

Csikos Sándort választották a Nemzet Színészévé, a januárban elhunyt Benedek Miklós helyére. Rendhagyó módon a tizenegy helyett most csak tíz tag szavazott, mivel Tordy Géza időközben bekövetkezett halála miatt még egy tagját elveszítette a grémium. Az Index információját később a Nemzeti Színház is megerősítette.

A két éve Kossuth-díjjal kitüntetett Csikos Sándor Jászai Mari-díjas színművész, színházi rendező, kiváló és érdemes művész elsősorban színházi színészként ismert, több mint harminc éve a debreceni Csokonai Színház tagja. A színész 1941-ben született Karcagon, és 1965-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. 1965–1969 között a Miskolci Nemzeti Színház, 1969–1972 között az Irodalmi Színpad, 1972–1974 között a debreceni Csokonai Színház, 1974–1975 között a győri Kisfaludy Színház, majd 1975–1984 között ismét a Csokonai Színház tagja. 1984–1993 között a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház tagja, 1990–1993 között igazgatója. 1993 óta ismét a Csokonai Színház tagja.

A Nemzet Színésze címet azon művészek kaphatják meg, akik betöltötték a 62. életévüket, 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán töltöttek. A címet legfeljebb tizenketten viselhetik egyszerre, akik – a jelenlegi szabályozás szerint – életük végéig havi nettó 630 ezer forint juttatásban részesülnek életjáradékként.

Ha közülük valaki meghal, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú döntés alapján választhat csupán új színészt. Nő helyére mindig nőt, férfi helyére férfit választanak. A címet 2000. augusztusa óta ítélik oda a magyar színjátszás legkiválóbb művészeinek. Legutóbb, Csomós Mari halálát követően Pogány Judit lett a Nemzet Színésze.

Benedek Miklós 2024. január 9-i halála óta késlekedett az új Nemzet Színészének kiválasztása, legutóbb Vidnyánszky Attila balesetére hivatkozva halasztották el a szavazást, és összesen 86 napot kellett várni, hogy kiválasszák az új tagot. Tordy Géza halála miatt pedig majd újra össze kell ülniük a tagoknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik