Kultúra

Továbbra sincs meg az új Nemzet Színésze, az Index szerint megszűnhet a díj

Fotó: Farkas Norbert
Fotó: Farkas Norbert

Benedek Miklós 2024. január 9-i halála óta késlekedik az új Nemzet Színészének kiválasztása, legutóbb Vidnyánszky Attila balesetére hivatkozva halasztották el a szavazást, bár Bodrogi Gyula szerint a Nemzeti Színház igazgatójának nem is feltétlenül kellene ott lennie az eseményen. A szabályzat szerint a temetést követően kell szavazást szervezni, az új tagot a címet birtoklók választják meg – aki nem tud személyesen részt venni, az általában telefonon jelentkezik be.

Az Index szerint beszédes, hogy továbbra sem hívták össze a Nemzet Színészeit, előfordulhat, hogy a Nemzet Színésze kitüntetést most megszüntethetik, és beolvaszthatják a Nemzet Művésze címbe.

Azért is vetődik fel ez a lépés, mert a két kitüntetés között van átfedés: a Nemzet Művészei között jó pár színész is akad. Amikor Schwajda György, a Nemzeti Színház akkori igazgatója 2000-ben kitalálta a Nemzet Színésze címet, még nem létezett a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) égisze alá tartozó Nemzet Művésze elismerés, hiszen azt csak 2014-ben vezették be. Mindkét cím jelentős rangú, és anyagi juttatással is jár, a többi művészeti ágnak viszont nincsen külön elismerése, így a kormányzat szempontjából ésszerű döntés lenne az összevonás (bár abban az esetben, ha mindkettőt elnyerik, a művészeknek választaniuk kell, melyik díj után kérik az életjáradékot).

A különbség annyi, hogy míg a Nemzet Színészét a cím többi birtokosa választja meg egyhangú szavazással, addig a Nemzet Művésze díjról az MMA elnöke és a kulturális miniszter által felkért bizottság dönt.

A Nemzet Színésze cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott; betöltötte a 62. életévét; 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a budapesti Nemzeti Színház színpadán töltött. A címet legfeljebb tizenketten viselhetik egyszerre, és ők életük végéig havonta nettó 630 ezer forint juttatásban részesülnek. Ha a cím egyik viselője elhalálozik, temetése után a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással tehet javaslatot. A Nemzet Művésze címet ezzel szemben azok a 65 év feletti, Kossuth-díjas művészek kaphatják meg, akik saját művészeti területükön jelentős értéket hoztak létre. A díjazott élete végéig életjáradékot kap, amelynek összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a huszonháromszorosa. A juttatás adó- és illetékmentes. Az öregségi nyugdíj legkisebb összege jelenleg 28 500 Ft, az életjáradék tehát 655 500 Ft.

Azt nem tudni, hogy ez a változás érintené-e a címet jelenleg birtoklókat, most az alábbi művészek a Nemzet Színészei:

  • Király Levente
  • Bodrogi Gyula
  • Tordy Géza
  • Molnár Piroska
  • Cserhalmi György
  • Szacsvay László
  • Almási Éva
  • Jordán Tamás
  • Lehoczky Zsuzsa
  • Udvaros Dorottya
  • Pogány Judit

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik