Kultúra

Újabb részletek szivárogtak ki a kultúra központosításáról, Demeter Szilárd szerint nincs miről beszélni

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Az előterjesztés szerint totális központosítás vár a kulturális intézményekre, Demeter Szilárd viszont továbbra sem tud róla, hogy a kormány elé került volna a tervezet, úgyhogy egyelőre nem tud hozzászólni a témához.

Ahogy mi is megírtuk, nemrég a lap birtokába jutott átfogó kulturális törvény tervezetéről írt az Index, mely szerint teljes központosítás jöhet a kultúrában: a vármegyei hatókörű városi színházak a Nemzeti Színház (Vidnyánszky Attila), a zenekarok a Nemzeti Filharmonikusok (Vashegyi György), az alkotóművészek a Petőfi Kulturális Ügynökség (Demeter Szilárd) alá kerülhetnek. Nem sokkal később Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszélt róla, hogy valóban dolgoznak az új kulturális törvényen, de hamis állításnak nevezte a színházak és zenekarok központosítását.

Most az Index birtokába jutott a kész előterjesztés is, ami a korábban írtakat igazolja.

Eszerint:

  • A közművelődési területén is egységesítés történik, ugyanakkor „megőrződnek a különbözőségek is (népfőiskola, népi alkotóház)”. A háromezer fő alatti településeken egységes közösségi tér láthatja el a közművelődési és könyvtári, de akár a muzeális és művészeti feladatokat is, az ötezer fő feletti településeken közösségi központ jön létre.
  • Létrejön a Nemzeti Könyvkultúra Kuratórium, a miniszter könyvszakmai tanácsadó testülete, amely az Országos Széchényi Könyvtár szervezeti egységeként működik. „Létrehozva ezzel az egységes, értékelven működő települési könyvellátást, ami által minőségi értékalapú kiadványok kerülnek minden ötezer fő alatt település közösségi terébe, közösségi központjába.”
  • Az állami és az önkormányzati támogatások átláthatóságának biztosítására minden kulturális szervezetnek kötelező szolgáltatási tervet készíteni, amiből láthatóvá válik a kulturális alapfeladat-ellátás. Ezenfelül létrejön egy országos kulturális szakmai ellenőrzési rendszer, amely az állami kulturális feladatellátást, a közpénz hatékony, szakmai elvű felhasználását, valamint a szakmai feladatellátást ellenőrzi.
  • A többfajta kulturális szervezettel rendelkező, vármegyei hatókörű városoknak, a fővárosnak és a fővárosi kerületeknek „annak érdekében, hogy a településen működő kulturális szervezetek munkáját és feladatait összehangolják”, kulturális rendeletet kell alkotniuk, „amely szerint értékelik a középtávú terveket, elemzik és meghatározzák a kulturális feladataikat”.
  • A kulturális feladatellátó fenntartója stratégiai tervet, munka- vagy üzleti tervet, szolgáltatási tervet és beszámolót készít, ezek elfogadásának feltétele egyes nemzetstratégiai intézmények véleményezése.

Az előterjesztés bővebben is kifejti, hogy az egyes nemzetstratégiai intézmények mit csinálnak. A Nemzeti Színház például „szervezi a vármegyei hatókörű nemzeti és városi színházi szervezetek szakmai együttműködését, koordinálja a szakmai szolgáltatásaikat. A Nemzeti Színház Nonprofit Zrt. végzi a határon túli magyarság előadó-művészeti szolgáltatásainak szakmai módszertani koordinációját. A vármegyei hatókörű nemzeti és vármegyei hatókörű városi színházi szervezet a szakmai tevékenysége dokumentumait, éves beszámolóját, munkatervét vagy üzleti tervét, amely tartalmazza a szolgáltatási tervét is, szakmai véleményezésre megküldi a Nemzeti Színház Nonprofit Zrt. számára.”

Az előterjesztés mellékletében szerepel továbbá, hogy a miniszter Címet és Díjat adományoz azoknak a kulturális feladatellátóknak, amelyek a minőségfejlesztő folyamatban kiemelkedő teljesítményt érnek el. A tervezet szerint a 2025. január 1-jei hatályba lépés indokolt, előtte még különböző intézményekkel egyeztetnének; az Index szerint a csatolt egyeztetési lapon a Magyar Állami Operaház szerepel, de a Zeneakadémia nem, és míg a Magyar Teátrumi Tárasaság megkapná egyeztetésre az előterjesztést, se a Magyar Színházi Tárasaság, se a Független Előadó-Művészeti Szövetség (FESZ), se a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanács (NEÉT) nem szerepel a listán.

A Telex az előterjesztés kapcsán felkereste Demeter Szilárdot, aki azonban azt mondta, továbbra sem tud arról, hogy a kormány elé került volna a tervezet, ezért „megint a nincsről kellene értelmes állításokat tennünk”. Hozzátette:

Ezt lehet ugyan, a szivárványszínű repülő egyszarvúak anatómiájáról is beszélhetünk, csak nem tudjuk a tények alapján verifikálni az állításaink igazságtartalmát. Minden hídon akkor megyünk át, ha odaérünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik