Kultúra

Évekkel a tünetek előtt kiszúrhatók lehetnek a rák jelei egy új kutatás szerint

TEK IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY / ABO / Science Photo Library via AFP
TEK IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY / ABO / Science Photo Library via AFP
Az eredmények új távlatokat nyithatnak a rákkezelésben.

A Cambridge-i Egyetem nemrég nyílt rákkutató intézetének tudósai egy olyan kutatáson kezdtek dolgozni, amely ki tudná mutatni a rákos sejtek elváltozását évekkel a daganat és a tünetek kialakulása előtt. Azt mondják, hogy az eredmények a rákkezelés egészen új módjainak ágyazhat meg. Az Early Cancer Institute 11 millió fontot – vagyis több mint ötmilliárd forintot – kapott egy névtelen felajánlótól, és arra a jelenségre koncentrál, hogy sok embernél kialakul egy rák előtti állapot, amely hosszú időre fel lehet függesztve.

A rák lappangása évekig, olykor egy-két évtizedig is eltarthat, mielőtt a tünetek hirtelen megmutatkoznak a páciensek számára. Addigra az orvosok már azzal küzdenek, hogy egy olyan tumort kell kezelniük, ami már szétterjedt a páciens testében. Más megközelítésre van szükség, amely korai fázisban kimutathatja egy ember rákkockázatát, olyan tesztekkel, amely sok emberen elvégezhető

– mondta Rebeca Fitzgerald, az intézet igazgatója. Az új módszerekre egy példa a Firzerald csapata által kifejlesztett cytosponge, amely egy fonálra kötött szivacsos tabletta: a páciens lenyeli, a gyomrában megduzzad, így visszafele sejteket gyűjt össze a nyelőcsőből, amelyek segíthetnek a nyelőcső-rák kockázat kimutatásában. Egy másik irány a vérminták elemzése, amely a vérrák kialakulásának veszélyét jelezhetné előre. Jamie Blundell, az egyik kutatócsoport vezetője a kövertkezőt mondta erről:

Azt látjuk, hogy a sejtek nyilvánvaló elváltozása több mint egy évtizeddel azelőtt elindul egy ember vérében, hogy a leukémia tünetei kialakulnának. Ez egy nagy időablakot biztosít a beavatkozásra és olyan kezelésekre, amelyek csökkenthetik a rákos megbetegedés kockázatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik