Kultúra a világ egy fura hely

Brit kertészeti műsort vetített az észak-koreai tévé, de kicenzúrázták belőle a főszereplő nadrágját

KCTV / BBC
KCTV / BBC
A világ legzártabb országában a kilencvenes évek óta tilos farmert hordani.

Hétfőn, március 25-én egy brit minisorozatot tűzött a műsorára az észak-koreai állami tévé: a 2010-ben négy, egyórás epizódot megélt Alan Titchmarsh’s Garden Secrets (Alan Titchmarsh kerti titkai) feltűnése önmagában véve is egészen meglepő, a délkelet-ázsiai országban azonban sikerült még egyet csavarni mindezen – írja az NKNews nyomán a BBC.

A jelenetek egy részében a most hetvennégy éves Titchmarsh farmernadrágban tűnt fel, a ruhadarab

Észak-Koreában azonban a kilencvenes évek óta be van tiltva, így a cenzorok kimondottan szerencsétlen módon kicenzúrázták azt, így a kertész egy életlen szürke pacában sétál a kerti ágyások között.

A farmer tiltását Kim Dzsongil vezette be, hiszen azt a nyugati, sőt, egyenesen az amerikai imperialisták jelképének tartotta. A helyzet a jelenlegi vezető, a rangos nyugati intézményekben tanult Kim Dzsongun érkezésével sem változott, sőt, 2020-ban a Koreai Munkapárt Központi Bizottsága által kiadott Rodong Szinmun nevű lapban feketén-fehéren ott állt az állítás:

az a „burzsoá kultúrát” testesíti meg, aminek nyilvánvalóan nincs helye a „felsőbbrendű szocialista életstílusban”.

KCTV

Ennek fényében külön meglepő, hogy Dzsongun rendszeresen visel szűk farmert, illetve nyugati cégek logóit mutató, Dél-Koreában igen népszerű pólókat.

Az egyelőre nem derült ki, hogy Titchmarsh műsora hogyan ért el Phenjanig, de nem ez lenne az első eset, mikor az állam a kalózkodás eszközéhez nyúl, az eredetileg a műsort sugárzó csatorna logóját pedig szimplán csak kivágja, vagy elhomályosítja a képsávon: ezt a megoldást használják például a különböző futballmérkőzések esetén is.

A lap hozzáteszi: 2014-ben az ország és az akkor még létező BBC Worldwide között valamiféle kapcsolat kezdett kialakulni, ennek részeként pedig a britek több műsor sugárzásának jogait is ingyenesen átadták, persze csak olyanokét, amikkel biztosan nem bőszítették fel a vezetést. A programok közt biztosan ott volt a Miss Marple- és a Poirot-sorozat, az EastEnders, illetve a Mr. Bean, a teljes lista azonban nem ismert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik