Kultúra

Budapestre jön a Banksy-kiállítás

A titokzatos street art művész több mint száz alkotása látható május 3-tól.

Banksy több mint száz alkotását hozza el Budapestre a The World of Banksy – Az utca a festővásznam nevű kiállítás, amely május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben lesz látható. A világ leghíresebb láthatatlan graffiti művészének tárlata Barcelona, Párizs, Milánó, Prága, Brüsszel, Lisszabon és Dubaji után érkezik Magyarországra, majd folytatja az útját Velencébe, Nápolyba és New Yorkba.

Az eddig kétmillió látogatót meghaladó kiállításon több mint száz Banksy alkotás kerül bemutatásra, átfogó betekintést ad a kivételes művész egész eddigi munkásságába. Banksy fő ismertetőjele, hogy közterületeken alkot, jellegzetes stencilezett technikával, művei reflektálnak az aktuális politikai és társadalmi helyzetekre. Kevesen tudják azonban, hogy az anonim művész a több mint húsz éves eddigi pályafutása alatt dolgozott már vászonra és más anyagokra is, szövetre, alumíniumra, forexre és plexire, egy kiállítás alkalmával élő állatokra festett, valamint filmeket is rendez. A kiállításon graffitik, fényképek, videóinstallációk, lenyomatok, olyan egyedi darabok láthatóak, amelyeket kifejezetten erre a kiállításra reprodukáltak és gyűjtöttek össze.

A magyar és angol nyelvű leírásokkal, teljes mértékben akadálymentesített kiálltás 2024. május 3-tól csak korlátozott ideig, a Komplex Kiállítóteremben lesz látható. A kiállítást kurátorai: Manu De Ros és Emre Ezelli díszletfestő, díszlettervező, művészeti vezető, számos művészeti kiállítás kurátorai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik