Kultúra

Ókovács Szilveszter sztrájktörésre hívott egy zenekart az Operába, de azok szolidaritásból nemet mondtak

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A csütörtöki Don Giovanni is zenekar nélkül ment le.

Komoly terveket jelentett be a következő szezonra Ókovács Szilveszter, miközben javában zajlik a sztrájk a Magyar Állami Operaházban. A főigazgató csütörtökön ismertette terveit a sajtóval, amelyről a Népszava számolt be. Ókovács elmondta, hogy angolszász évad következik, és újra repertoárra tűzik a Porgy és Besst, holott a lap szerint továbbra sincs szerzői jogi engedélyük a mű előadására. A tájékoztató során egy vonósnégyes kompozíció erejéig négy zenész is csatlakozott az előadókhoz annak ellenére, hogy a jelenleg is érvényben levő sztrájk miatt előző este a Hunyadi László előadása alatt nem zenéltek. Ókovács a sztrájkkal kapcsolatban annyit közölt, hogy a munkabeszüntetés miatt csütörtök este a Mayerling című balett helyett Mozart Don Giovanni-ját játsszák.

Hozzátette, hogy a sztrájktörvény szerint a sztrájkolóknak időben jelezni kell, hogy mikor tervezik a munkabeszüntetést, ezt az igazgató szerint a szakszervezet nem tartja tiszteletben, amelyet üzenetekkel is tud bizonyítani. Épp emiatt úgy gondolja, ez joggal való visszaélés, amely tervezhetetlenn teszi az üzemmenetet. Arra a kérdésre, hogy nem lett-e volna korrektebb lemondani a Hunyadi Lászlót, azt válaszolta, hogy intézményvezetőként kizárólag az előadások megtartásában érdekelt.

Az igazgató hazugságnak nevezte az, hogy egy, a lap birtokába került dokumentum szerint túlterheltek az Opera dolgozói.

Egyre nagyobb lesz a kár és az év végén nem lesz 13. havi fizetés. Ön szerint itt ülök négy milliárd forinton és nem akarom odaadni?

– válaszolta az a sztrájk fenntarthatóságát firtató kérdésre az igazgató. A lemondásával kapcsolatban visszakérdezett, hogy pontosan miért is kéne lemondani, majd hozzátette, hogy neki az intézmény működőképességét kell bizonyítania.

A lap megkereste az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSZ) elnökét, Bárány Balázs Pétert, aki elmondta, hogy a csütörtöki egyeztetésen Ókovács nem jelent meg, helyettesét küldte, ám az álláspontok továbbra sem közeledtek. A Népszavának az is a tudomására jutott, hogy a főigazgató korábban próbálta beugrós zenekarral menteni a helyzetet, a Hollerung Gábor által vezett Budafoki Dohnányi Zenekart (BDZ) kérte fel, hogy ugorjanak be a Don Giovanniba, ám a BDZ zenészei szolidárisak voltak kollégáikkal, és leszavazták a szakmailag is megkérdőjelezhető beugrást. Hollerung a lapnak azt nyilatkozta, látja a zenészek leterheltségét, ezzel együtt nem gondolja, hogy a sztrájk a legjobb megoldás.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az Operaház dolgozói március 19-től hirdettek határozatlan idejű sztrájkot, mivel a szakszervezetnek nem sikerült megegyeznie a bérekkel és a kollektív szerződésekkel kapcsolatban a vezetőséggel. A dolgozók beváltották a fenyegetést, kedden Ókovács a páholyból jelentette be, hogy a sztrájk miatt többen nem lépnek színpadra, így végül nem teljes hangszeres kísérettel ment le a Don Giovanni. Kompenzációként a korábban hírhedtté váló büfében hívták meg a nézőket egy pezsgőre és egy frissítőre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik