Kultúra

A Most vagy soha! rendezője: előbb nézzék meg a filmet, utána mondjanak róla véleményt

Fórum Hungary
Fórum Hungary
Lóth Balázs szerint a Petőfi-filmnek nem célja semmiféle politikai üzenet közvetítése.

Nekem nagyon vonzó lehetőség volt, hogy a magyar történelem vitán felül egyik legfontosabb napjáról ilyen ambiciózus film készüljön, ez tényleg hiánypótló – mondta a Népszavának adott interjúban Lóth Balázs, a március 15. előestéjén bemutatott Most vagy soha! rendezője. Szóba kerül, hogy nem ismerte az őt felkérő Rákay Philipet és Szente Vajkot korábban, de harmonikus volt az együttműködés. Kitér arra is, hogy ez tényleg egy produceri film, de ez szerinte nem azt jelenti, hogy „afféle lelkes technikusként csináltam végig, mint ahogy azt sem, hogy ez egy szerzői alkotás lenne”.

Folyamatos közös munka eredménye a film, de voltak kérdések, amelyben a kreatív producerek mondták ki a végső szót. Ez kicsit olyasmi, mint ahogyan az USA-ban nagyon régóta készülnek a stúdió produkciók. Én ebben a hierarchiában megtaláltam a helyem – én is a saját édes gyermekemnek érzem ezt a filmet.

– mondta Lóth, aki szerint téved, aki a Guy Ritchie-féle Sherlock Holmes stílusát másolja a film, ugyanis a Most vagy soha!-ban nincsenek lassított jiu-jitsu verekedések. A kérdésre, miszerint hogyan viseli, hogy a politikai viták beárnyékolják a produkciót, a következőt felelte a rendező.

Azzal nyilván nehéz mit kezdeni, hogy még be sem mutattuk a filmet, de már markáns és sarkos véleményeket lehetett róla hallani. Ez várható volt egy olyan film esetében, amely ennyire az érdeklődés középpontjában van – nyilván a létrejöttének a körülményeiből, a magas költségvetéséből adódóan. Engem ebből az egészből főként egy dolog foglalkoztat: nézzék meg a Most vagy soha!-t, akármilyen előítéletük is van, és utána mondjanak róla véleményt. Arra kérem a nézőket, becsüljék meg az ebben résztvevő ezernégyszáz ember ötévi munkáját. Ha valamilyen politikai prekoncepció vagy a producer személye miatt nem nézik meg, akkor a sokfajta értékkel és kulturális beállítottsággal rendelkező szakemberek munkájára mondanak nemet.

Lóth felidézi, hogy ő sosem tett még politikai nyilatkozatot, és most se fog. Ezt nem is tartja dolgának, hiszen „egy közönségfilmet kedvelő és készítő filmőrült szakember vagyok”.

Az volt a dolgom, hogy a Most vagy soha! egy közönségfilm, mindenki filmje legyen. Tudom, hogy ez Magyarországon szinte lehetetlen, de állítom: pártállástól, vallástól, hovatartozástól függetlenül sokan szeretni fogják.

Kritikusunk megnézte a filmet, mielőtt véleményt mondott volna róla. Az ebből született cikket ide kattintva olvashatják:

Kapcsolódó
Rákay Philip eltörölte a reformkort, Petőfiből humortalan komisszár lett – ilyen a Most vagy soha!
A magyar filmtörténet legdrágább magyar filmje a magyar történelem talán legfontosabb eseményéről. Honnantól történelemhamisítás a történelemhamisítás, sikerült-e Guy Ritchie-t összeboronálni a magyaros pátosszal? Most vagy soha!, kritika.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik