Kultúra

Neil Young visszatér a Spotify-ra, amit egy oltásellenes podcast miatt hagyott ott

SUZANNE CORDEIRO / AFP
SUZANNE CORDEIRO / AFP
A zenész 2022-ben hagyta ott a Spotify-t Joe Rogan podcastja elleni tiltakozása jeléül, most kénytelen feladni a harcot, mivel Rogan már az Apple-re, a YouTube-ra és az Amazonra is terjeszkedik.

Neil Young 2022-ben nyílt levélben követelte, hogy a Spotify távolítsa el zenéit a platformról, mivel Joe Rogan podcastja a streamingszolgáltató segítségével terjeszt oltásellenes üzeneteket.

Megkaphatják Rogant vagy Youngot. De egyszerre a kettőt nem

– írta akkor a zenész, a Spotify pedig el is távolította a zenéit. A streamingszolgáltató 2020-ban 100 millió dollárért vette meg a podcast kizárólagos jogait, az elképesztően népszerű műsort viszont sokan kritizálták az oltásellenes dezinformáció terjesztése miatt. Nemcsak Young állt ki Rogan ellen, egy 270 tudósból és egészségügyi szakemberből álló csoport is megszólalt az ügyben, akik szerint Rogan félretájékoztatása „pusztító méretű szociológiai probléma, és a Spotify felelős azért, hogy ez a tevékenység virágozhat a platformján”.

A Spotify szóvivője akkor azt mondta: „Sajnáljuk, hogy Neil úgy döntött, eltávolítja zenéjét a Spotify-ról, de reméljük, hogy hamarosan újra üdvözölhetjük őt”.

Rogan 2022 januárjában bocsánatot kért, elismerte, hogy nincs mindig igaza és ígéretet tett rá, hogy eltérő véleményű szakértőket is hív majd a The Joe Rogan Experience címen futó műsorába. Idén februártól a podcast már nem kizárólag a Spotify-on érhető el, a műsorvezető új szerződése szerint más platformok, például az Apple Podcasts, a YouTube és az Amazon Music is elérhetővé teszik tartalmait.

Young most azt nyilatkozta, hogy minden streaming platformon már nem tud tüntetni, úgyhogy a Spotify-nak is visszaadja a zenéit. A weboldalán azt írta:

Azért döntöttem így, mert az Apple és az Amazon ugyanazokat a dezinformációs podcasteket tették elérhetővé, amelyek ellen a Spotify-nál tiltakoztam. Nem hagyhatom csak úgy ott az Apple-t és az Amazont is, ahogyan a Spotify-jal tettem, mert akkor nagyon kevés streaming-lehetősége lenne a zenekedvelőknek hozzáférni a zenéimhez. Ezért visszatértem a Spotify-ra.

Kapcsolódó
A podcastkirály, akit se kiköpni, se lenyelni nem tud a Spotify
Áll a bál Joe Rogan körül, akinek műsorát milliók hallgatják a Spotifyon. Sokan veszélyes álhírterjesztőként, mások a szólásszabadság bajnokaként tekintenek rá. Hogy lett egy kigyúrt humorista az internet ura?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik