Kultúra

Rektorhelyettes: Elhagyják a Zeneakadémiát a felkészült szakemberek a kancellár vezetési stílusa miatt

Branstetter Sándor / MTVA
Branstetter Sándor / MTVA

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia) oktatóinak közel hetven százaléka csatlakozott az ELTE és a BME dolgozóinak bérköveteléséhez és akciójához – tudatta kedden Fekete Gyula tudományos és nemzetközi rektorhelyettes levélben elküldött közleményében.

Kiállunk azon dolgozóink mellett, akik az anyagi megbecsültség hiánya ellenére mindent megtesznek azért, hogy a Zeneakadémián folyó oktatás zavartalan legyen

– fogalmazott az egyetemi vezető. Azt írta egyúttal: elfogadhatatlannak tartják az egyetem kancellárja, Kotán Attila Bertalan vezetési stílusát, a szervezeti kultúra lerombolását, ami miatt az egyetemet nagy számban hagyják el felkészült szakemberek.

A rektorhelyettes közleményében foglaltak miatt kerestük a Zeneakadémia Kommunikációs és Marketing Igazgatóságát, hogy kommentálják a kancellár személyével összefüggő megjegyzéseket. Ha választ kapunk, frissítjük híradásunkat.

Februárban a Zeneakadémia oktatásszervezési felelőse jelezte: akkora a baj, hogy önkénteseket keresnek, mert a felvételi időszakkal járó munkákat nem tudják megoldani. Az intézményben a béremelés és a fluktuáció is nagy problémát jelent.

Az február közepén derül ki, hogy több mint ezer ember írta alá azt a fenntartónak címzett nyílt levelet, amelyben az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) dolgozói követelnek azonnali béremelést és más, a felsőoktatás reformját szolgáló intézkedéseket. Az akciót a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének ELTE Intézményi Szervezete (FDSZ-ELTE) kezdeményezte.

Egy hete az is kiderült, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) több mint 750 dolgozója írta alá azt a fenntartónak címzett levelet, amiben elfogadhatatlannak tartják, hogy nem biztosítanak forrást „a magas színvonalú egyetemi oktatáshoz és kutatáshoz, továbbá a tisztességes bérezéshez és hallgatói juttatásokhoz”. Ők a bérek legalább ötven százalékos emelését követelik minden munkakörben és beosztásban.

Frissítünk!

Szerettük volna megtudni, a Zeneakadémia kancellárja mit gondol arról, hogy a rektorhelyettes elfogadhatatlannak tartja vezetési stílusát, ám Torda Júlia kommunikációs igazgató mindössze ennyit közölt megkeresésünkre: „Kancellár úr határozottan visszautasítja a rektorhelyettes állításait, és kategorikusan cáfolja a közleményében foglaltakat”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik