Kultúra

Ügyvédhez fordultak a Nemzeti Színházban megsérült színészek, mert mostanáig sem kaptak kártérítést

Soós Lajos / MTI
A vihar bemutatója a Nemzeti Színházban
Soós Lajos / MTI
A vihar bemutatója a Nemzeti Színházban
Jogi perpatvart semmiképp sem akarnak.

Közel fél éve, 2023 novemberében történt az a színpadi baleset, aminek következtében Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó is komoly sérüléseket szenvedett a Nemzeti Színház Rómeó és Júlia című előadásának díszleteiben.

A négy méteres zuhanásból a művészek máig sem épültek fel: a Blikk forrása szerint Szász azóta is mankóval közlekedik, Horváthnak pedig hetente háromszor is rehabilitációs foglalkozásra kell járnia, így hónapoknak kell még eltelnie, mire újra régi formájukban léphetnek színpadra.

A két színész az eset óta semmiféle kártérítést nem kapott, a vizsgálat pedig továbbra sem zárult le, így a két színész ügyvédhez fordult – adta hírül a lap, ami a jogi képviselőjüket, Borbély Zoltánt is elérte.

A szakember elmondta:

az eset egyértelműen üzemi baleset volt, ami egy színházban is előfordulhat. A munkabalesetnél objektív a felelősség. Egy pillanatig sem akarjuk, hogy jogi perpatvar legyen, a legfontosabb, hogy mind a két színész gyógyuljon meg, amint lehet, és ehhez megkapjanak minden segítséget, amibe beletartozik az anyagi is,

majd hozzátette:

Egyikük sem akar maradandó fogyatékossággal élni, a cél, hogy mind a ketten minél hamarabb visszatérhessenek a színpadra. Békében és egyetértésben zajlik a közös munka, folyamatos kapcsolatban vagyunk a Nemzeti Színház jogászával, aki nagyon együttműködő, akárcsak a többi színházi kolléga.

Az ügy miatt az év végén Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház feje is beadta a lemondását, röviddel karácsony előtt azonban már úgy érezte, hogy a színház veszélyes üzem, a színészeknek pedig meg kell tanulniuk használni az adott díszletet. A történtek kapcsán pedig nem állapítható meg egy személy felelőssége – fűzte hozzá, majd visszavonta a döntését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik