Kultúra

Szörnyű Arany János-emléktáblát avatott Karlovy Varyban Szili Katalin

Dr. Szili Katalin / Facebook
Dr. Szili Katalin / Facebook
A költő hét egymást követő évben kereste fel a cseh fürdővárost.

Felavatták vasárnap Arany János új emléktábláját a nyugat-csehországi Karlovy Varyban – írja az MTI.

A tudósítás szerint a mű felavatásán Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó mellett Andrea Pfeffer Ferklová, a fürdőváros polgármestere, Rákóczi Anna, a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének elnöke, Baranyi András, Magyarország prágai nagykövete, valamint több csehországi magyar és helyi lakos is részt vett. Az Ünnepi beszédet Szili Katalin mondta el, az új emléktáblát pedig Balga Zoltán, a prágai magyar katolikus plébánia vezetője is megáldotta.

Arany új emléktáblájának leleplezésére olyan időben kerül sor, amikor a magyarság március idusára, az 1848-49-es eseményekre emlékezik – mutatott rá beszédében Szili, aki szerint 1848. március 15. a nemzet születésnapja, mégpedig azért, mert forradalmi változásokat eredményezett. Az események következtében új rendszer született, s ezért az akkori forradalmi küzdelmekről ma a magyarság az egész világon mindig megemlékezik.

Az MSZP politikusaként korábban az Országgyűlés alelnöki, majd elnöki posztját is betöltő, majd 2023-ban, a kormánypárt felé való évtizedes sodródást követően a KDNP tagjává váló miniszterelnöki főtanácsadó szerint ez azért is fontos, mert ma már

kialakult egy olyan nemzeti összetartozás, amelynek alapját az az alaptörvény biztosítja, amely úgy fogalmaz, hogy a magyar állam felelősséget visel az egész határon túli magyarságért, éljenek a magyarok a Kárpát-medencében, vagy bárhol a világon.

Szili beszédében köszönetet mondott a csehországi magyaroknak, hogy őrzik és ápolják azt, ami számunkra a legfontosabb: magyar anyanyelvünket, kultúránkat, hagyományainkat – és védik identitásunkat.

A táblával nemcsak a nagy költőnek állítunk emléket, hanem megtisztelünk egy közösséget is, amely akár itt Karlovy Varyban, Prágában, akár a Felvidéken vagy a Vajdaságban, sokat tesz azért, hogy identitásunkat, önazonosságunkat necsak megéljük, de tovább is fejlesszük

– húzta alá, majd kifejtette:

az, hogy továbbra is él a magyar nemzet, az annak is köszönhető, hogy a magyarság újra összeforrott. Szellemi örökségünk figyelmeztet, hogy nekünk magyaroknak mindig, minden körülmények között fontos nemzeti szuverenitásunk védelme, magyarságunk megtartása.

A magyar költő 1869 és 1876 között évente, összesen nyolc alkalommal járt az akkori Karlsbadban gyógykezelésen. Az új emléktábla a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége helyi egyesületének kezdeményezésére került a költő egykori lakhelyének falára.

Az indiai gránitból készült, a fentebb látható képek tanúsága szerint

leginkább egy kilencvenes évekbeli vidéki kistelepülés magára szobrászként tekintő sírkövesének stílusát mímelő, tipográfiai és szobrászati megoldásait tekintve is méltatlan

emléktábla a Kárpát-medencében száznál is több, változó minőségű köztéri szobrot jegyző Túri Török Tibor magyarországi szobrászművész alkotása.

A tábla felső részén Arany János neve alatt az évszámok (1869-től 1876-ig) találhatók, a bal oldalon a költő domborműves arcképe szerepel, míg a jobb oldalon egymás alatt a következő cseh és magyar nyelvű szöveg olvasható:

Az említett években városunkba látogatott és itt tartózkodott Karlovy Vary nagy csodálója, a magyar irodalom egyik legismertebb és legjelentősebb alakja, a nagyra becsült költő, nyelvtudós, tanár, lapszerkesztő. Látogatásakor minden alkalommal ebben az épületben tartózkodott és alkotott.

Arany Jánosnak a Vásártéren álló kastélytorony melletti egykori szálláshelyét a XX. század elején eredetileg német, majd a II. világháború után cseh nyelvűre cserélt egyszerű fekete márvány emléktáblával jelölték meg. A ma kétemeletes családi ház Arany korában egyemeletes volt, a költő pedig a felső szinten lakott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik