Kultúra

Vécétúrákat szerveznek Tokióban az Oscar-jelölt Wim Wenders-film miatt

MASTER MIND LTD
MASTER MIND LTD

Semmi sem csinált még olyan jó reklámot a tokiói nyilvános vécéknek, mint Wim Wenders, aki egy vécétakarítóról készített filmet. A Tökéletes napok a japánok idei Oscar-jelöltje, emellett az egész világ számára ismerté tette a tokiói nyilvános vécéket, pontosabban a The Tokyo Toilet projektet, amely során világhírű japán építészekkel terveztettek tizenhét nyilvános illemhelyet. A cél az volt, hogy a nyilvános vécékkel kapcsolatos negatív prekoncepciókat megváltoztassák, felülírják azt, amit az emberek ezekről a helyekről gondolnak.

Wenderst eredetileg egy rövid dokumentumfilm készítésére kérték fel, de olyannyira megfogta a történet, hogy egy egészestés filmet csinált, amely óriási sikert aratott a kritikusok körében. A Sibuja-negyedben – itt találhatók a vécék – meglovagolják a sikert, és márciustól hetente kétszer egy tizenhét-állomásos túrát kínálnak, ahol az érdeklődők megnézhetik az építészeti műremekeket, amelyek a film forgatásának helyszínéül is szolgáltak. A kétórás túra során végiglátogatják a vécéket, a nem mindennapi látványosságért 4950 jent, azaz kicsivel több mint 12 ezer forintot kell fizetni – írja a Guardian.

A Tökéletes napok akár Oscart is kaphat, Wenders filmjét a legjobb idegennyelvű film kategóriájában jelölték, vasárnap éjjel derül ki, Oscart érnek-e a tokiói vécék.

Kapcsolódó
Még sosem volt ennyire szeretetre méltó a vécétakarítás
Ki hitte volna, hogy az idei év egyik legkellemesebb filmélményét az jelenti majd, hogy egy kedves japán férfit nézünk két órán át, ahogy tokiói nyilvános vécéket suvickol?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik