Kultúra

Miklósa Erika: Nem a büfének van Operaháza

Mónus Márton / MTI
Oláh Zoltán táncol Carl Orff Carmina Burana című szcenikus kantátájának próbáján a budapesti Erkel Színházban 2018. szeptember 20-án.
Mónus Márton / MTI
Oláh Zoltán táncol Carl Orff Carmina Burana című szcenikus kantátájának próbáján a budapesti Erkel Színházban 2018. szeptember 20-án.

Végtelenül elszomorít a döntés, hogy a 70 perces Carmina Burana öt éve futó – sikeres, telt házas – előadását »kettévágják« egy szünettel a Magyar Állami Operaházban egy főigazgatói utasításra. Az nem szakmai indok, hogy a büfé bevételét növelni kell a szünetben. Nem a büfének van Operaháza

ezt nyilatkozta az Indexnek Mikósa Erika Kossuth-díjas operaénekes, az előadás egyik szólistája.

Schumy Csaba Miklósa Erika

Az operaházi botrányról lapunk is beszámolt. Vasárnap jelentette be Bogányi Tibor karmester-rendező, hogy visszalép az által rendezett Carmina Burana előadás dirigálásától az Operaházban. A döntése hátterében az áll, hogy kapott egy főigazgató utasítást, amely szerint „a Carmina Burana előadást kettévágva félórás szünetet kell tartani, az Operaház büféjének bevétele növelése érdekében.” Bogányi szerint ez a vezetői döntés szakmai egyeztetés nélkül született. „A Carmina Burana sikere is az egységben, a feltartóztathatatlan ívében rejlik – ezt söpri el a mostani döntés” – tette hozzá a karmester-rendező.

A fejleményekre Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója előbb egy Facebook-posztban reagált, majd nyilatkozott is a témában az Indexnek. A portálnak azt írta: „Szomorúan vettük tudomásul a döntést, de egy operaházban, ahol 1800 ember dolgozik együtt a kiírt előadások megvalósulásáért, még azt a helyzetet is meg kell oldani, ha a karmester éjjel mondja le a délelőtti produkciót – ahogy a közönség élelemhez, italhoz jutását vagy az énekkar közreműködésidíj-emelésének forrásproblémáját is. És meg is oldjuk, de ez egy másik, nem individuális, hanem magasabb horizontú, intézményi szemlélet.”

Szajki Bálint / 24.hu Ókovács Szilveszter

Miklósa Erika, aki szerepel az előadásban, másképp látja a főigazgatói utasítást. Az Indexnek így fogalmazott:

Ez méltatlan az alkotókkal, a közönséggel, méltatlan a Carmina Burana szellemiségével szemben. Bogányi Tibor karmestert-rendezőt tisztelem, fantasztikus előadást képzelt el, hozott létre, és tisztelem a döntését, hogy ilyen körülmények között nem vesz részt a produkcióban. Bízom benne, hogy a főigazgató visszavonja ezt az utasítását”

– mondta az énekes.

Zászkaliczky Ágnes, az előadás művészeti vezetője szintén bírálta a döntést. Felidézte, a Carmina Burana nem opera, hanem szcenikus kantáta, ők alkottak belőle operaházi produkciót. „A zene és a látvány egymásra épülő elemekből, jelenetekből áll, dilettáns dolog közben behúzni a függönyt” – mondta a lapnak. Az előadás hossza egyébként 70 perc, ezt vágja most ketté a büfészünet.

Az Index információi szerint a Magyar Állami Operaház szerződést bontott a büfét korábban üzemeltető céggel, és a büfé bevétele jelenleg az Operaházba folyik be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik