Kultúra

Benedek Ágota szerint a cenzúra felé tolja a szerzőket a könyve miatt kiszabott büntetés

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Elkezdődik egy olyan tendencia, hogy nemcsak a kiadók nem mernek majd olyan kéziratokat felvenni az íróktól, amelyek problémásak, hanem az írók maguk se mernek majd olyan témákkal foglalkozni, amiket nem akarnak kirakni az írók a polcokra

mondta Benedek Ágota az RTL Reggeli című műsorában hétfőn.

Az írót arról kérdezték, milyen következményei lehetnek, hogy a hatóság most már nemcsak a nemváltásról vagy a homoszexualitásról szóló könyvek miatt bünteti a könyvesboltokat, hanem „a szexualitás öncélú ábrázolása” is jókora büntetést vonhat maga után.

Mint azt a 24.hu is megírta, az egyik budapesti Libri üzletben Benedek Ágota Állva maszturbálok – Szorongásnapló című könyve az ajánlott könyvek kiemelt polcán kapott helyet, amit az ellenőr a reklámtörvényben foglaltakkal összeegyeztethetetlennek vélt, ezért a Libri 500 ezer forintos büntetést kapott.

Szerinte kizárólag a könyv címe miatt kaptak büntetést, miközben a könyv valójában egy szorongásnapló és egy abortusz története. Benedek Ágota úgy fogalmazott, kétli, hogy mostantól az ő könyvével lesz kiplakátolva a kirakat, és attól tart, ez a könyve lassú elsüllyesztése. Legfőbb aggodalma azonban az, hogy ez a döntés a kiadókat és a szerzőket is az öncenzúra felé tolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik