Kultúra

Átadták a milánói világkiállításról hazaszállított, majd Karcagon milliárdokat elnyelő Sámándobot

MTI/Czeglédi Zsolt
MTI/Czeglédi Zsolt
A megnyitón a városban született Varga Mihály pénzügyminiszter mondott beszédet.

Ellkészült a Karcag Kincse Művészeti és Konferencia Központ, aminek csütörtökön tartották az átadóünnepségét – írja az MTI.

A Varga Mihály pénzügyminiszter által megnyitott épületben a tárcavezető kijelentette: Európa akkor lehet erős, ha erős nemzetállamokra épül, és megőrzi zsidó-keresztény kultúráját, a nemzeti kormány minden olyan fejlesztést támogat, amely a magyar kultúra megőrzését szolgálja, bár arra nem derült fény, hogy a sámándob szerinte a zsidó, vagy a keresztény kultúrához kötődik-e.

A városban született Varga a kormányszólamokat ismételve felhívta a figyelmet arra, hogy

olyan időket élünk ma Európában, amikor a közösségi identitást meghatározó sarokpontokat – legyen az nemzeti, kulturális vagy épp vallási kötődés – igyekeznek elmosni, kiiktatni az európai kultúrából. Széles ehhez az eszköztár: kevert népesség létrehozása bevándorlással, templomrombolás, genderpropaganda, vagy ha a szükség úgy hozza, pénzügyi zsarolás is.

A tárcavezető az elmúlt évek Karcagon történt fejlesztéseiről is beszámolt, majd a tárgyra tért: elmondta, hogy

a 2015-ös milánói világkiállításon szereplő magyar pavilon újjáépített épülete a helyiek szellemi központjaként szolgálhat. Az építészeti alkotás abban a szintén megújult Erzsébet parkban kapott helyet, amely szabadidős és kulturális programok színhelye.

MTI/EPA/Stefano Porta A magyar pavilon eredeti helyén, Milánóban, 2015 tavaszán.

A minisztert Szepesi Tibor, a város polgármestere követte a pulpituson: ő arról beszélt, hogy

a kulturális beruházás hosszú évtizedekre meghatározza majd a város arculatát, lehetőségeit, életét,

majd felidézte, hogy

a munkálatok 2022. március 18-án kezdődtek el, az eredetihez képest az épületet pinceszinttel és előcsarnokkal is bővíteni kellett.

Szepesi kiemelte: az elkészült épületben a helyiségek összes alapterülete 2098 négyzetméter, amelyet 527 négyzetméter terasz és tetőterasz, továbbá egy 175 négyzetméter területű kültéri színpad is kiegészít, így

épület, érték, élmény

született.

MTI/Czeglédi Zsolt A belső tér részlete a megnyitó napján.

A témában korábban számos cikket írtunk, ezekből pedig kissé más kép rajzolódik ki a projektről: a világkiállításról a pavilont ugyanis előbb annak faanyaga nélkül kétmilliárd forintért szállították haza, a felújításra és újbóli felállításra a kormány által elkülönített 2,6 miliárdos összegről azonban hamar kiderült, hogy semmire sem lesz elég, hiszen az elemeket Olaszországban, majd Karcagon is

éveken át a szabad ég alatt tárolták, így egy része szétrohadt.

Az újragyártás tervezett költsége ezzel 3,758 milliárd forintra emelkedett, az Ertsey Attila és Sárkány Sándor által jegyzett épületet pedig egy szörnyen átépített, önmaga paródiájává vált, leginkább egy táltosokat célzó diszkónak, vagy magyaros bálnacsontváznak tűnő rémmé – a tervek szerint sztyeppemúzeummá és konerenciaközponttá – kezdték alakítani.

A pincével és előcsarnokkal, fedetlen színpaddal, valamint két felvonóval megtoldott épület fénypróbáját végül 2023 augusztusában tartották meg, rövidesen pedig Varga Mihály újabb 270 milliót öntött a projektbe, így annak végösszege négymilliárd fölé kúszott, befejezési határidejét pedig 2024. március 30-ig tolták el.

Az összeg növelésére többek közt azért volt szükség, mert

  • a Sámándob körül nem sikerült felszerelni a megfelelő világítást,
  • sok helyen hiányoztak a parkoló gyengeáramú hálózatának védőcsövei,
  • az irodák szekrényei nem értek a mennyezetig,
  • a terasz födémje, illetve az acéltartók kapcsolódási pontjai nem voltak vízzárók,
  • a kültéri színpadon és környékén nem volt vízelvezetés,
  • az acélszerkezetű lépcsőt pedig szimplán csak elszúrták.

Ezt az új határidőt most már sikerült tartani, sőt, egy teljes hónappal rövidítették le a befejezéshez szükséges időt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik