Kultúra

„Ne várjuk meg, hogy Harrison Fordot is más szinkronizálja!” – petícióban követelik vissza Csernák János hangját

Olajos Piroska / Centrál Média
Olajos Piroska / Centrál Média
Csernák szerint, ha így megy tovább, a magyar szinkron mélyrepülése folytatódni fog.

Csernák János pár hete tette közzé egy felháborodott bejegyzésben, miért cserélték le Liam Neeson magyar hangjaként a soron következő filmben. A 71 éves színész számos alkalommal szinkronizálta már a világsztárt, most azonban nem az ő hangján fog megszólalni, miután szerinte sértéssel felérő összeget akartak fizetni a munkáért. Posztját akkor úgy zárta, hogy „gratulált” annak, aki annyiért is elvállalta a szerepet, amennyit kínáltak.

Azóta a Klubrádió kiderítette, hogy melyik kollégájáról van szó: Mihályi Győzőről, aki nem mellesleg a Színházi Dolgozók Szakszervezetének (SzíDoSZ) elnöke – Mihályi ezt követően a szervezet honlapján közzétett nyílt levélben magyarázta hosszasan, miért vállalta el a munkát, ebből derült ki az is, hogy ő szinkronizálja Richard Gere-t is egy filmben, akinek korábban szintén Csernák adta a hangját. Csernákot nem igazán hatotta meg a válasza:

Azért az érdekes, hogy mint Mihályi Győző színész, elkövetsz egy erkölcsileg minimum kifogásolható dolgot, aztán pedig, mint Mihályi Győző, a SziDosz elnöke a szakszervezet honlapján közzétett Nyílt levélben megpróbálod megvédeni saját magadat?

– írta válaszában, hozzátéve, hogy ha ez így megy tovább, „senki, egyetlen kollégám sem lesz biztonságban, de tovább megyek, ebből következően a családjaik sem, és a Magyar Szinkron mélyrepülése folytatódni fog.”

Az ügy azonban nem állt meg az ilyen nyilvános csörtéknél, a napokban nézői petíció indult, amely visszaköveteli Csernák Jánost Liam Neeson és Richard Gere hangjaként.

Film- és szinkronrajongóként kevés rosszabb filmélmény van annál, hogy egy-egy ismert arc nem a jól megszokott magyar hangján szólal meg. Most Liam Neeson és Richard Gere fogja mellőzni Csernák János orgánumát. (…) Ne várjuk meg, hogy Harrison Fordot is más szinkronizálja!

– írják a szövegben. A petíciót csütörtökig 230-an írták alá a célnak kitűzött 300-ból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik