Kultúra

L. Simon László szívesen segítene a Nemzeti élére kinevezett Demeter Szilárdnak

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Demeter Szilárd követi a Nemzeti Múzeum főigazgatói posztján a korábban Csák János kulturális és innovációs miniszter által, a Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás körül kibontakozó ügy miatt menesztett L. Simon Lászlót – jelentették be az Index értesülései szerint a Nemzeti Kulturális Tanács mai, keddi ülésén. A lap megkereste a hírrel a korábbi igazgatót.

L. Simon László gratulált Demeter Szilárdnak, és reméli, hogy folytatja majd az általa megkezdett reformokat. „Ebben szívesen segítek neki” – mondta.

Ezzel L. Simon minden bizonnyal arra az integrációs folyamatra célzott, amelyre egy korábbi publikációjában is utalt: „A Nemzeti Múzeumban a vezetésemmel két intézmény beolvasztását készítettük elő, s az ezekhez szükséges kormányzati előterjesztések is megszülettek. Ezt a folyamatot érdemes lenne az új főigazgatónak befejeznie”. L. Simon az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum integrálásáról, illetve a Bélyegmúzeum Nemzeti Múzeumhoz csatolásáról ír.

Egyelőre kérdéses, hogy Demeter folytatná-e az integrációs folyamatot, és egyáltalán mit mivel vonna össze. Csák február elsejei hatállyal nevezte ki ismét a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának, így talán a Nemzeti és a PIM összevonása kerülhet szóba. Utóbbi felújításakor az is cél volt, hogy átjárhatóvá váljon a Múzeum körút – Károlyi-kert – Egyetem tér útvonal, így a két múzeum térben már össze is kapcsolható.

Kapcsolódó
Index: Demeter Szilárd nyerte a Nemzeti Múzeum főigazgatói pályázatát
A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának győzelmével múzeumi összevonás következhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik