Kultúra

Index: Demeter Szilárd nyerte a Nemzeti Múzeum főigazgatói pályázatát

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) jelenlegi főigazgatója nyerte a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatói pályázatát – közölte az Index információi szerint Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Kulturális Tanács mai, keddi ülésén.

A lap szerint Demeter győzelmével múzeumi összevonás következhet, ami előrevetítheti a más művészeti ágaknál történő integrációt is. Ahogy mi is megírtuk, a Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjára, a menesztett L. Simon László helyére tíz szakember nyújtotta be a pályázatát, a versengők listája azonban nem volt nyilvános. Az Index már korábban is írt róla, hogy Demeter Szilárd is a pályázók között lehet, ezt azonban a PIM igazgatója nem erősítette meg.

L. Simon László akkor az Indexnek küldött levelében arról írt, hogy egy ismert pályázó lehetne a garancia egy összevonási terv sikeres megvalósítására:

Nem tudom, hogy Demeter Szilárd valóban megpályázta-e az MNM főigazgatóságát, de róla nyugodtan állíthatjuk, hogy alkalmas lenne egy integráció levezénylésére, csak az a kérdés, mit mivel vonna össze.

Az esetleges összevonásról többet egyelőre nem tudni, de nem valószínű, hogy Demeter elhagyná a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetői székét, hiszen Csák János február elsejével nevezte ki újabb öt évre főigazgatónak. Az Index szerint esetleg a Nemzeti és a PIM összevonása kerülhet szóba, ez a változás pedig előre jelezheti azt is, hogy más művészeti ágakban hasonló átszervezések következhetnek.

Az Index elérte Demeter Szilárdot, aki a kinevezés hírét se megerősíteni, se cáfolni nem akarta. Az új főigazgató 2024. március 6-tól legfeljebb 2029. március 5-ig töltheti be a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pozícióját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik