Kultúra

Paul McCartney beszólt az anyjának, és ez ihlette a Beatles egyik legismertebb dalát

Alberto Pezzali / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Alberto Pezzali / NurPhoto / NurPhoto via AFP
A Yesterday keletkezéséről vallott a zenész.

Szomorú háttérsztorit osztott meg a Beatles egyik legnagyobb slágeréről, Yesterday-ről a zenekar egykori tagja, Paul McCartney. 

Az 1965-ben kiadott dallal kapcsolatban az a közvélekedés, hogy egy szakításról szól, főleg a refrén miatt, amely így szól: „I said something wrong, now I long for yesterday,” azaz „mondtam valami rosszat, és most a tegnapra vágyom.” A Yesterdayt valóban átitatja a melankólia, a bűntudat és az önmarcangolás, ám McCartney majdnem hatvan évvel a dal születése után elárulta,

nem egy egykori barátnő miatt érzett bűntudatot, hanem azért, mert beszólt a saját anyjának.

Az énekes az A Life in Lyrics nevű podcastben vallott erről. Elmondta, édesanyjához kötődik a történet, aki ír felmenői révén kicsit máshogy beszélt, mint a család többi része, emiatt néha azt rótták a szemére a családtagjai, hogy a beszédével flancol. McCartney szerint egyszer édesanyja egyik furcsán ejtett szaván annyira felidegesítette magát, hogy rászólt a nőre, és kijavította a kiejtését. Édesanyja elszégyellte magát, emiatt McCartney később rettenetesen érezte magát.

Emlékszem, hogy később csak arra tudtam gondolni: Istenem, bárcsak ne mondtam volna ezt. És mindez velem maradt. Miután meghalt, csak arra tudtam gondolni, hogy basszus, bárcsak… Kis dolgok ezek, de azok a típusú apróságok, amelyekről azt gondolja az ember, minden jobb lenne, ha kiradírozhatnám őket

– vallotta a zenész.

McCartney-t korábban már kérdezték arról, hogy édesanyja ihlette-e a dalt – a zenész tizennégy volt, amikor a nő rákban meghalt –, amelyre sejtelmesen annyit mondott, hogy nem gondolkodott még ezen, de lehet benne valami.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik