Kultúra

Martin Scorsese tiszteletbeli Arany Medve-díjat kapott

Photo by John MacDougall / AFP
Photo by John MacDougall / AFP
A mozi haláláról és a TikTokról is kifejtette véleményét.

Filmes életművéért tiszteletbeli Arany Medve-díjjal tüntette ki kedden a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Marti Scorsesét – írja az MTI. Scorsese filmjei az elmúlt fél évszázadban védjeggyé váltak.

Mindig is küzdött a függetlenségéért és művészi elképzelései megvalósításáért

– mondta Wim Wenders, aki a 81 éves rendezőt méltatta a díjátadó ceremónián. A gálán A tégla című thrillerét is levetítették, amelyért 2007-ben elnyerte a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat. Scorsese a filmművészet jövőjéről optimistán nyilatkozott a fesztiválon.

Nem hiszem, hogy haldokolna. Átalakul

– mondta sajtótájékoztatóján. Scorsese arról is beszélt, hogy nem kell megijedni a technológia fejlődésétől, és hozzátette: az egyéni hang megjelenhet akár a TikTokon, akár egy négyórás moziban, akár egy kétórás minisorozatban. A rendező annak a véleményének is hangot adott, hogy a Berlinale és a hozzá hasonló fesztiválok nyújtanak lehetőséget az új filmesek felfedezésére.

Scorsese szerint a filmek hatással lehetnek az emberek gondolkodására. „Előfordulhat, hogy egy filmre, amelyet az ember egyszer látott, egész életében emlékezni fog, és hatással lesz arra, ahogy az életről gondolkodik. De lehet, hogy amikor 30 évvel később ismét megnézi, a film megváltozott. Pedig valójában a film ugyanaz, az ember változott meg” – fogalmazott. Scorsese filmes életművének kiemelkedő alkotásai között szerepel a Taxisofőr, a Dühöngő bika, a Viharsziget és a New York bandái is.

Legutóbbi filmje a tíz Oscarra jelölt Megfojtott virágok, amelyről írt kritikánkat itt olvashatják.

Kapcsolódó
Megfojtott virágok: Scorsese enervált tablóval szolgáltatna igazságot a kisemmizett indiánoknak
Megérkezett a magyar mozikba az év egyik legjobban várt filmje, a Megfojtott virágok. A megtörtént eseményeken alapuló bűneposz már a témája miatt is fontos alkotás, de a nemes szándék és a kiváló színészi alakítások ellenére sem mérhető Martin Scorsese remekműveihez. Kritika.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik