Kultúra

Jon Stewart az Oroszországot dicsőítő Tucker Carlsonnak: Akkora fasz vagy!

A komikus a maga módján elemezte Carlson moszkvai látogatását.

Az Orbán Viktornál is gyakran vendégeskedő Tucker Carlson nemrég Oroszországban járt, hogy interjút készítsen Vlagyimir Putyinnal. A vad történelmi eszmefuttatásokkal teli, kétórás beszélgetést sokan elemezték már az elmúlt hetekben (a 24.hu cikkét itt olvashatja a témában), de a Daily Show műsorvezetőjeként visszatérő népszerű komikusnak, Jon Stewartnak is volt egy-két hozzáfűznivalója Carlson moszkvai látogatásához. Ennek során a jobboldali megmondóember nemcsak Putyint hallgatta végig teljesen kritikátlanul, de ódákat zengett az orosz közállapotokról is: egy Sztálin-korabeli metróállomáson és egy moszkvai szupermarketben is azt bizonygatta, hogy a démonizált Oroszország mennyivel élhetőbb, mint Amerika nagyvárosai.

Stewart a tőle megszokott szatirikus stílusban mutatott rá Carlson rosszhiszemű csúsztatásaira, például arra, hogy azzal hergel, mennyivel olcsóbb az élelmiszer Oroszországban, ám elfelejti hozzátenni, hogy az oroszok átlagkeresete sokkal alacsonyabb, mint az amerikaiaké.

Tudom, hogy mondtam már ezt korábban, de akkora fasz vagy!

– összegezte véleményét a riportnak azon pontján, amikor Carslon a hajléktalan emberekre tesz egy humorosnak szánt dehonesztáló megjegyzést.

A Stewart és Carlson közötti beszólogatás amúgy több évtizedes múltra tekint vissza: Stewart épp húsz évvel ezelőtt, 2004-ben vendégeskedett a CNN Crossfire című vitaműsorában, amelynek egyik műsorvezetője akkor Tucker Carlson volt. A komikusnak már akkor is volt néhány keresetlen szava az azóta sokkal befolyásosabb és egyre radikálisabb nézeteket valló médiaszemélyiséghez, többek között azzal zárta mondandóját, hogy Carslon épp ugyanakkora faszként viselkedett, mint minden más műsorában.

Jon Klein, a CNN akkori elnöke szerint Stewart kritikája szerepet játszott abban, hogy nem sokkal később a Crossfire-t törölték, és megszakították a kapcsolatot Carslonnal, aki később a rivális Fox News sztárja lett. Az elhíresült csörtét itt lehet megnézni:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik