Kultúra

Újra moziba kerül a Navalnijról szóló Oscar-díjas dokumentumfilm

Vetítéssel és beszélgetéssel emlékeznek meg a börtönben meghalt ellenzéki politikusról.

Pénteken jelentették be az orosz hatóságok, hogy Alekszej Navalnij meghalt a börtönben, ezt azóta az ellenzéki politikus szóvivője is megerősítette (a szóvivővel, Kira Jasmisszal készült korábbi interjúnkat itt olvashatják).

A Navalnijról készült Oscar-díjas dokumentumfilm eredetileg 2022 márciusában, közvetlenül az Ukrajna elleni orosz invázió kezdetekor debütált Magyarországon a Budapest International Documentary Festival (BIDF) keretében. Azóta felkerült az HBO Max kínálatába is, de jövő héten a fesztivál szervezői újra levetítik moziban a filmet, és egy beszélgetést is szerveznek ennek kapcsán, így fejezve ki közös tiltakozásukat közös tiltakozásunkat „az erőszak, az elnyomás és a diktatúra ellen.” Azt ígérik, hogy az esemény pontos részleteit a hétvége folyamán közlik.

A CNN és az HBO Max által közösen készített film Navalnij életét követi, amint a 2020 augusztusi Novicsok-mérgezése után – oknyomozó újságírókkal közösen – elszántan dolgozott azon, hogy feltárja, ki áll az ellene elkövetett merénylet mögött. A nyomozás hihetetlen módon sikerrel is járt, a kémthrillereknél is izgalmasabb dokumentumfilmről szóló kritikánkat itt olvashatják. A forgatás során Navalnijról azt is megkérdezték, hogy halála esetén mit üzen az orosz embereknek. Ezt a keserűen aktuálissá vált részt itt lehet meghallgatni angol felirattal:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik