Kultúra

Auschwitzban tartják az ötszörös Oscar-jelölt holokausztfilm lengyel premierjét

A24 - Access Entertainment - Fil / Collection ChristopheL via AFP
A24 - Access Entertainment - Fil / Collection ChristopheL via AFP

A magyar mozikba épp ma érkezett meg az amerikai-angol-lengyel történelmi film, az Érdekvédelmi terület (The Zone of Interest). A Cannes-ban bemutatott és a nagydíjat elnyerő, Martin Amis angol író 2014-es regényén alapuló film Rudolf Höss (Christian Friedel), Auschwitz építészének és parancsnokának családi életét mutatja be, ahogy a haláltábor szomszédságában igyekeznek feleségével (Sandra Hüller) idilli életet élni.

A film bizonyos részeit ténylegesen az auschwitzi táborban forgatták, most a rendező, Jonathan Glazer visszatér a helyszínre, hogy a film számára valószínűleg legfontosabb, lengyel premiert az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeumban tartsák meg.

A film öt Oscar-jelölést is kapott, legjobb film, legjobb rendező, legjobb nemzetközi film, legjobb adaptált forgatókönyv és legjobb hang kategóriákban versenyez.

Alfonso Cuarón, négyszeres Oscar-díjas mexikói filmrendező nemrég azt mondta a filmről: „valószínűleg az évszázad legfontosabb filmje, mind filmes megközelítés, mind a témájának összetettsége szempontjából”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik