Kultúra

Epres Attila szerint nem is lett volna szabad engedélyezni a Nemzetiben balesetet okozó díszletet

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI
Az építmény eleve szabálytalan volt, de a rendőrségi vizsgálat előtt állítólag gyorsan le is bontották.

A Rómeó és Júlia díszlete túllógott a vasfüggönyön, ami eleve szabálytalan – mondta el a Magyar Hang Kultúrtáj című podcastjában Epres Attila, Jászai Mari-díjas színész.

A Nemzeti Színház november 10-ei előadásán történt baleset során Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó több méter magasságból zuhantak le és szenvedtek sérüléseket. Ahogy mi is megírtuk, a színészek azóta hiába várják a kártérítést. Epres állítását a Magyar Hangnak több forrás is megerősítette, a díszlet szabálytalan volt, így meg sem építhették volna. A vasfüggöny a színházak tűzvédelmi rendszerének kulcsfontosságú része, ez zárja el a színpadot a nézőtértől, megakadályozva az esetleges tűz továbbterjedését.

A lap szerint a színészek a baleset előtt többször is jelezték a rendezőnek, hogy nem érzik biztonságosnak a díszletet, Vidnyánszky Attila azonban ragaszkodott az eredeti koncepciójához, később pedig nyilatkozatában azt mondta, a színház veszélyes üzem, a színészeknek pedig meg kell tanulnia a díszleteket használni.

Az ügyben rendőrségi nyomozás is indult, a Magyar Hang viszont úgy értesült, hogy a díszletet a szerencsétlenség után lebontották – hogy később visszaépítsék azt –, így a rendőröknek nem volt lehetőségük megvizsgálni az eredeti építményt.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik