Kultúra

Nemes Jeles László új filmjét a Brit Filmintézet is támogatja

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Az Árva az 56-os forradalom leverése utáni időszakban játszódik majd.

A Brit Filmintézet (BFI) hét nemzetközi koprodukciónak ítélt támogatást összesen több mint 1,3 millió font (körülbelül 586 millió forint) értékben az UK Global Screen Fundon keresztül, az egyik nyertes projekt Nemes Jeles László harmadik nagyjátékfilmterve, az Árvaírja a Filmhu.

A Oscar-díjas Saul fia rendezője utoljára hat éve jelentkezett filmmel, a Napszálltával. Első két filmjéhez hasonlóan az Árva szintén történelmi témájú lesz: egy fiatal fiút követ majd 1957-ben Budapesten, egy évvel a forradalom leverése után. A film forgatása már idén nyáron megkezdődhet.

Nemes Jeles új filmjéről 2020-ban lehetett először hallani, a Nemzeti Filmintézet abban az évben háromkörnyi forgatókönyv-fejlesztési támogatásban részesítette a filmtervet, majd 2021-ben 900 millió forintot ítéltek meg a film gyártási támogatására. Az Árva magyar-francia-német-brit koprodukcióban fog megvalósulni, magyar részről a Pioneer Pictures dolgozik rajta az Agat Films, a Pallas Film és a Good Chaos mellett.

A lap azt írja, hogy az Árvát támogató UK Global Screen Fund alapot a brexit után hozták létre azzal a céllal, hogy elősegítse a nemzetközi projektek és a brit független mozgóképes ipar együttműködését. Az UK Global Screen Fund először támogatott magyarországi koprodukciót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik