Kultúra a világ egy fura hely

Első látásra csak egy biciklizés felvétele, aztán kiderül, hogy Phenjan utcáin gurulunk

Pablo Bonfiglio / Getty Images
Pablo Bonfiglio / Getty Images
Ritkán látható betekintés ez az észak-koreai főváros mindennapjaiba.

A hét évtizede a világtól jórészt elzártan működő, az elmúlt időben Oroszországhoz egyre közelebb kerülő Észak-Koreából szinte hónapról hónapra érkeznek a hajmeresztő hírek, az állami ellenőrzés nélkül az országból kikerülő videofelvételek száma pedig hosszú éveken át konvergált a nullához.

Ez mostanában változni látszik, kevés anyag mutat azonban olyan jó betekintést a főváros, Phenjan mindennapjaiba, mint amit két indonéz turista rögzített – jó eséllyel épp abban az idősávban, mikor az emberek a munkahelyük irányába, illetve hazafelé ingáznak.

Az egy kerékpárról készített tizenkét perces úton furcsa részletekre is figyelmesek lehetünk: a legszembetűnőbb talán a kevés reklámplakát és -felület, a széles utcák abszolút tisztasága, illetve a közlekedő autók széles skálája, hiszen katonai dzsipektől régi Mercedeseken át egészen új autókig – köztük a 2008-2021 közt gyártott harmadik generációs Lexus LX-ek egyik példányával – a legkülönbözőbb négykerekűek tűnnek fel az utcán.

Az elmúlt időben a Redditen több posztban is tárgyalt felvételről a kommentelők kiderítették, hogy a környezet alapján a videó legkésőbb 2019-ben született, a harmadik percnél pedig az egyetemi kórház is feltűnik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik