Kultúra

Magyarországon építenék fel Makovecz sevillai pavilonjának másolatát

Héttorony Fesztivál
Héttorony Fesztivál
Az építész fia, illetve az Aranycsapat Alapítvány elnöke legalábbis ezt tűzte ki célul.

Január 17-én, szerdán Székesfehérváron tett erős bejelentést Makovecz Pál, a Kossuth- és Ybl-díjas Makovecz Imre (1935-2011) fia, az apja nevét viselő alapítvány elnöke, illetve az Aranycsapat Alapítványt vezető Kű Lajosírta meg a FEOL.

A lap szerint Kű és Makovecz céljául azt tűzte ki, hogy

Budapesten vagy Székesfehérváron felépíti az 1992-es sevillai világkiállítás magyar pavilonjának másolatát,

ami az esemény óta eltelt három évtizedben méltatlan állapotba került, nemrég azonban egy közel egymillió eurós beruházás keretében felújították.

A cikk hozzáteszi:

Kű Lajos először 2002-ben, Makovecz Imrével és Kondor Katalinnal, a Magyar Rádió akkori elnökével együtt kezdeményezte, hogy kerüljön haza az alkotás, de az akkori baloldali politikai hullámverések közepette, a „Merjünk kicsik lenni!” szocialista-liberális szlogen jegyében ezt az elképzelést elgáncsolták, csakúgy, mint a budapesti világkiállítás és olimpia tervét. Makovecz Imre 2011-ben meghalt, örökségét fia, Pál ápolja, aki nagy örömmel fogadta Kű Lajos javaslatát, amelyhez kitörő lelkesedéssel csatlakozott Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész, a székesfehérvári Mátyás szobor és olimpiai emlékmű alkotója is. Bíznak abban, hogy megfelelő támogatói háttér mellett elképzelésüket siker övezi majd, és akkor újra felépülhet az alkotás, amit több mint három évtizede székely ácsok és erdélyi mesteremberek a Kossuth- és Ybl-díjjal elismert néhai építész irányítása alatt Andalúziában elkészítettek.

hozzátette: azt is el akarja érni, hogy

2025 Makovecz-emlékév legyen, így a Budára elképesztően drága katedrálist is álmodó tervező kilencvenedik születési évfordulóját méltó módon ünnepelhetné az ország.

Az álom egyelőre még nem kapott igazán visszhangot, így a helyszín kiválasztása mellett a megfelelő mennyiségű pénzmag összegyűjtése, majd az építésben résztvevő mesterek és cégek megtalálása is hátravan, de az ötletgazdák nyilvánvalóan optimisták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik