Kultúra

Hamarosan felújítják Makovecz Imre sevillai pavilonját

Hámor Szabolcs / MTI
Hámor Szabolcs / MTI
Az épp harminc éve rendezett világkiállítás magyar épülete hosszú ideje pusztul.

A Kossuth- és Ybl-díjjal is elismert, fél évszázados pályája során a moderntől lassan eltávolodó, majd egyéni organikus stílusával ismertté vált Makovecz Imre (1935-2011) munkái a világ legkülönbözőbb részein valósultak meg, kevés vált azonban annyira ismertté, mint az 1992-es sevillai világkiállításra (Expo ’92) épület magyar pavilon, aminek sorsa harminc éve bizonytalan.

Az expóra született hatvanhét pavilon közül ötvenkettő mára eltűnt, nyolc pedig védelmet élvez – köztük a magyar is –, ez azonban nem tudja garantálni azt, hogy a szükséges karbantartási, illetve állagmegóvási munkák valósággá válnak.

A folyamatot a benne működő múzeum 2007-es bezárása is gyorsította, így a magyar kormány 2013-ban tervezte a darabokra bontását, majd hazaszállítását, és újbóli felállítását, ez azonban ismeretlen okból mégsem valósult meg.

Héttorony Fesztivál

A behatolók miatt 2016-tól már rácsokkal is védett épületre öt évvel ezelőtt egy árverésen kerestek új gazdát, ahol 3 millió euróért (akkori árfolyamon ez közel 920 millió forintot jelentett) lehetett volna megvásárolni, hiszen megindult akkori gazdája, a Zent-csoport végelszámolása.

Az épület nemrég újra gazdát váltott – írta meg a Tervlap, ami szerint új gazdája egy spanyol üzletember, Mario López Magdaleno, az innovatív, fenntartható építészet új lehetőségeit kereső Magtel a bányászat, a távközlés, az energetika, illetve a vasút területén is különböző érdekeltségekkel rendelkező tulajdonosa lett.

A cikk arról is ír, hogy

az épület legfontosabb látnivalója, az egy gemenci tölgy az üvegpadló alá helyezett teljes gyökérzete ma is látható.

Az új gazda célja egyelőre nem ismert, az azonban nyilvánvaló, hogy teljes felújításban gondolkodik, így a pavilon megmenekül a lassú pusztulás elől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik