Kultúra

Hobo kapja idén a Petőfi Zenei Díj Életműdíjat

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI
A zenész amúgy idén ünnepli a Vadászat 40. évfordulóját.

Életpályája elismeréseként 2024-ben Petőfi Zenei Díj Életműdíjjal jutalmazzák Földes Lászlót, Hobót – írja a hirado.hu. A Petőfi Zenei Díj Életmű Gála díjátadóját február 3-án közvetítik a Dunán.

A Kossuth-díjas bluesénekes, dalszerző, előadóművész, a Hobo Blues Band alapítója és frontembere, nemcsak a könnyűzene terén alkotott maradandót, de filmes és színházi területen is. Mint írják, Hobo szerepe és életműve szociokulturális szempontból is jelentős. „A rendszerváltás előtti időszakban, amikor a politikai környezet szorításában volt a művészet, az underground szcénában talált menedékre. Szövegeiben gyakran érinti a társadalom és az egyéni szabadság témáit. Művészetével, személyes és társadalmi üzeneteivel örökre letette kézjegyét a magyar kultúrában.”  Idén fontos mérföldkőhöz érkezett: 40 évvel ezelőtt jelent meg a Vadászat című lemeze, az egyik legjelentősebb hazai rockalbum, amelyet február 10-én Aréna-koncerttel ünnepel.

Tavaly a szövegíró Adamis Anna előtt tisztelegtek az életműdíjjal, melyhez gálaműsort is készítettek, 2024-ben „az elismeréshez méltó, nagyszabású gálaműsorral tiszteleg Földes László Hobo művészete előtt, látványos show-elemekkel kiegészült produkciókkal, hazánk elismert sztárelőadóinak részvételével.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik