Kultúra ismeretlen budapest

Nemsokára kész az egykori Vöröskereszt-székház visszaépítése

Hogy aztán irodákká váljon.

Végéhez közeledik a Vöröskereszt Egylet egykori székházának újjáépítése a Dísz téren – adta hírül Facebook-oldalán a Nemzeti Hauszmann Program.

A poszt szerint a program ezzel egy

újabb városképi sebet

gyógyít be a Várnegyedben, az épület pedig

külső megjelenésében már idén az eredeti formát fogja mutatni

– teszik hozzá.

A jövőben irodai funkciót ellátó épület elődje a városrész századfordulós historizáló túlépítésének fontos állomásaént, 1901-1903 között született meg, építtetője pedig a Magyar Szent Korona Országainak Vöröskereszt Egylete volt, ami a kor fontos építészét, a New York-palota és a Kossuth Lajos téri Igazságügyi Palota mellett a Budavári Palotán is dolgozó Hauszmann Alajost kérte fel a tervezésre. Hauszmann a projektbe a pályáját akkor indító műegyetemi tanársegédjét, a később szintén meghatározóvá vált Hültl Dezsőt is bevonta.

A Dísz tér 1-2. alatti ingatlanon megvalósult épület 1919 után a Külügyminisztérium otthona volt, Budapest ostroma során azonban olyan sérüléseket szenvedett, hogy az állam végül a lebontása mellett döntött.

Az értelemszerűen XXI. századi megoldásokkal újjászülető épület egyes részein már láthatóvá váltak a homlokzati ornamentikák, megjelentek a teraszokat körbevevő korlátelemek, rövidesen pedig a tetőzet is elkészül:

a patinázott cinklemez fedés a tervek szerint januárban kerül majd a sarokkupolákra, a kupolákat díszítő groteszk fejdíszek pedig várhatóan a nyár folyamán foglalják el a helyüket.

A posztban hozzátették: a belső terekben a díszterem stukkóinak felhelyezése is megkezdődött,
melyek az eredeti tervek és archív fényképek alapján készültek.
Nemzeti Hauszmann Program / Facebook
A teljes poszt itt olvasható:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik