Kultúra

Nagy Feró szerint Putyin jó fej, Orbán pedig a magyar történelem négy legnagyobb alakja közé tartozik

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Nagy Feró egy ideje már sportot csinál abból, hogy mindenkinél vadabbakat próbál mondani az interjúiban, amelyekben rendre hitet tesz a Fidesz és Orbán Viktor mellett. Most éppen a Mandiner készített vele interjút a 78. születésnapja alkalmából, és a Kossuth-díjas zenész elmondhatta, hogy Orbán Viktor a magyar történelem négy legnagyobb alakja közé tartozik (a többiek: Szent István, Mátyás király és Széchenyi István), illetve azt, hogy egy napot kellene a sötét sarokban zokognia, hogy össze tudja foglalni egy mondatban mindazt, amit Gyurcsány Ferencről gondol.

Természetes, hogy az idei választásokra ráforduló Mandiner külpolitikai kitekintőt is kért korunk jelentős gondolkodójától, aki össze is foglalta, amit tudni kell 2024-ben a világról: Vlagyimir Putyin „bátran felvállalja az orosz érdekeket, ráadásul jó fej, mert kiváló áron adja nekünk a gázt”, míg Volodimir Zelenszkij „egy bohóc”. Nagy Feró szerint Joe Biden „már azt is elfelejtette, hogy éppen az Egyesült Államok elnöke”, és ha nem Donald Trump nyeri az idei amerikai elnökválasztást, akkor

Amerikának annyi, megroggyan, szétesik. Még a bozontos szemöldökű Brezsnyev, a szovjet pártfőtitkár a hetvenes években egyszer azt mondta, az amerikaiak akarnak lenni a világ csendőrei, de mi ezt nem hagyjuk. Röhögtünk rajta, hiszen féleszű volt, Kádárt és Honeckert csókolgatta. De abban végül is igaza volt, hogy az Egyesült Államok akkor is, ma is a világ csendőre akar lenni.

Ami talán még érdekesebb, Nagy Feró arról is beszámolt, hogy 1988-ban, tehát amikor már megszűnt a lemezkiadás állami monopóliuma, és magánkiadásban jelent meg az első Beatrice-albumu is, rajta a rádiók által rongyosra játszott Boldog szép napok című gigaslágerrel, szóval akkor állítólag a „kommunisták” betiltották a 8 óra munka című számukat. De hogy milyen testület, hogyan és milyen indokkal tiltotta be a később szalagavatós slágerré vált kocsmadalt, arról sajnos nem mondott többet:

Egy orvos nem reggel nyolctól négyig orvos és a tanár sem csak iskolaidőben tanár. A dal pont azért született 1988-ban, hogy jelezzük a rendszernek, hogy ez nem frankó. Be is tiltották egy évre

– mondta az interjúban Nagy Feró.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik