Kultúra

Meghalt Benedek Miklós

MTI / Czimbal Gyula
MTI / Czimbal Gyula
A Nemzet Színésze 77 éves volt.

Méltósággal viselt betegség után, életének 78. évében kedden reggel elhunyt Benedek Miklós, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, színházi rendező, érdemes és kiváló művész – tájékoztatta a család az MTI-t.

A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja élete végéig színpadon állt – írták a közleményben. Benedek Miklós 1969-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a Nemzeti Színházhoz szerződött. 1983-tól húsz évig volt a Katona József Színház, később hat évig ismét a Nemzeti Színház tagja. 1992-től tizenöt évig oktatott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A kilencvenes években a Magyar Színészkamara ügyvivője volt. Szabadúszó művészként az ország szinte minden színházában játszott vagy rendezett. Rendezőként több Heltai- és Molnár-darabot, számos komédiát, zenés játékot vitt színre, valamint számtalan tévé- és játékfilmben is játszott. 1981-ben Jászai Mari-díjjal, 1989-ben érdemes művész címmel jutalmazták. 1998-ban vehette át a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést, 2012-ben kiváló művész címmel ismerték el. 2016-ban Kossuth-díjjal tüntették ki. 2020 óta a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Benedek Miklóst színházi, tévés és filmes szerepeiről egyaránt ismerheti a magyar közönség: utóbbiak közül az egyik legismertebb A Pogány Madonnában P. Smith szerepe, de emlékezeteset alakított az Akli Miklós, A turné és a Presszó című filmekben is. Hallhatjuk a hangját is jó pár animációs filmben: a Macskafogóban ő volt Fritz Teufel, de hallható a Vuk, Az erdő kapitánya és a Csipike, az óriás törpe című filmekben is. Szinkronhangként a legtöbben a Csengetett, Mylord? Teddy Meldrumaként hallhatták.

Nem beszéltünk akkor még a felsorolhatatlanul sok televíziós szerepről, és a háború előtti Budapest éjszakai életét kabaréműsorral és kuplékkal felidéző Budapest Orfeum című darabról, melyet Császár Angélával és Szacsvay Lászlóval közösen adtak elő nagy sikerrel, az anyag hanglemezen is megjelent. Benedek Miklós rendszeresen feltűnt természetesen a nyolcvanas-kilencvenes évek tévés szórakoztatói műsoraiban is, és túlzás nélkül országszerte ismert színész lett ezeknek is köszönhetően.

A színész idős korában is változatlanul dolgozott, amíg egészsége engedte, de az utóbbi években többször is kórházba került a krónikus obstruktív tüdőbetegsége (COPD) miatt. Legutóbb októberben tért vissza a színpadra, és akkor arról is beszélt, dolgozik egy önéletrajzi könyvön is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik