Kultúra

Százéves korában meghalt Glynis Johns, aki a Mary Poppins-filmben Mrs. Bankst játszotta

Walt Disney Productions / Collection ChristopheL via AFP
Walt Disney Productions / Collection ChristopheL via AFP

Glynis Johns, akit a filmnézők a Mary Poppins Mrs. Bankseként ismerhetnek, csütörtökön természetes halállal halt meg egy Los Angeles-i idősek otthonában. Százéves volt. Halálát menedzsere és publicistája, Mitch Clem jelentette be:

A mai egy szomorú nap Hollywood számára. Ő az utolsó a régi Hollywood képviselői közül.

Glynis Johns a dél-afrikai Pretoriában született, a walesi színész Mervyn Johns lányaként. Fiatal korától kezdve színpadon szerepelt, és már serdülőkorától kezdve színpadi táncosnőként volt tipizálva, a filmvásznon pedig a South Riding (1938) című filmben debütált. Az 1940-es években vált ismertté A negyvenkilences szélességi fok című háborús drámafilmben (1941) Anna szerepében, valamint a Miranda (1948) és a Third Time Lucky (1949) főszereplőjeként. A Göröngyös légi utak (1951) című brit-amerikai közös produkciót követően Johns egyre több szerepet vállalt az Egyesült Államokban és máshol. A televízióban és a Broadwayn 1952-ben debütált, majd olyan filmekben vállalt főszerepet, mint a Kard és rózsa (1953), az Udvari bolond (1955), a Csavargók (1960) és a The Cabinet of Caligari (1962). A televízióban saját sitcomjában, a Glynisben (1963) is játszott.

Johns, aki rekedtes hangjáról volt híres, kifejezetten neki írt dalokat énekelt a filmvásznon és a színpadon egyaránt, köztük a Sister Suffragette-t, a Mary Poppins (1964) című filmben, amelyben Winifred Bankset alakította, és amelyért Laurel-díjat kapott, valamint a Send In the Clownst, amelyet Stephen Sondheim komponált az A Little Night Music (1973) című darabjához, amelyben Johns játszotta Desiree Armfeldt szerepét, és amelyért Tony-díjat is kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik