Kultúra

Meghalt Ana Ofelia Murguía mexikói színészlegenda, Coco mama hangja

PEDRO SANCHEZ / NOTIMEX / Notimex via AFP
PEDRO SANCHEZ / NOTIMEX / Notimex via AFP

Kilencvenévesen meghalt Ana Ofelia Murguía mexikói színésznő, akit a legtöbben a Coco című Disney-filmből ismerhettek, ahol a címszereplő hangját adta. Hazájában igazi legendának számított, egyike volt a mexikói filmtörténeti aranykor utolsó élő sztárjainak.

A színésznő halálhíréről a mexikói Nemzeti Szépművészeti és Irodalmi Intézet számolt be, a BBC által is idézett közleményükben azt írták, hogy Murguía karrierje létfontosságú jelentőséggel bírt a mexikói előadóművészetben.

Murguía Mexikóvárosban született, négy évtizedes karrierje során a színház, a televízió és a film terén is maradandót alkotott. 2011-ben munkásságát a mexikói Oscarnak számító Ariel-díjjal tüntették ki, korábban színészi teljesítményéért háromszor kapta meg a díjat. Murguría néhány éve visszavonult a mozgóképtől, utoljára 2018-ban vállalt szerepet egy mexikói sorozatban.

A két Oscarral jutalmazott animációs film a mexikói folklórba, azon belül is a holtak világába visz, amelyben Murguía a főhős dédanyjának, Coco mamának kölcsönözte a hangját. A legjobb animációs film díja mellett a legjobb eredeti betétdal Oscarját is elhozta a film, az Emlékezz rám című dalban Murguía is hallható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik