Videó

„A börtönparancsnok hívta fel rá a figyelmemet, hogy nézzem meg ezt az embert, mert ilyen máshol nincsen” – Urbán Tamás és a tetovált Pillangó

Deák Ferenc – nem a haza bölcse, hanem egy névrokona – nemcsak a ‘70-es évek Budapestjén okozott feltűnést, de még ma is utána fordulnánk az utcán. A tetovált arcú egykori rab szabadulása után nemcsak múzsája, hanem barátja is lett a fotóriporternek, akinek még életében felajánlotta a fejét, hogy halála után majd kiállítsa azt.

Visszapillantó című sorozatunkban fotográfusokat kértünk meg arra, hogy keressék meg velünk évtizedekkel ezelőtt Budapesten készült fényképeik pontos helyszínét és meséljenek a kamera előtt állva arról, amit akkor a kamera mögött állva rögzítettek a főváros életéből.

A projekt a Budapest 150 emlékév részeként, a Pro Cultura Urbis Közalapítvány támogatásával valósult meg.

A Visszapillantó videósorozat szerkesztői: Virágvölgyi István és Huszár Orsolya.

Külön köszönet: Török András és Szkladányi Gábor.

Kapcsolódó
Ő itt Deák Ferenc, a haza bűnözője
A saját testét agyontetováló Felesleges Pillangó a fél életét börtönben töltötte, majd a rendszerváltás körüli underground ikonikus figurájává vált, mielőtt belefulladt a Dunába. Most kiállításon pillanthatunk bele életébe.
Kapcsolódó
Mit üzen a legendás tetovált bűnöző, Pillangó teste?
Fejtetőtől bokáig tetovált testét Urbán Tamás képeinek köszönhetően a nyilvánosság is ismerheti. Volt-e olyan bűncselekmény, amit nem követett el, hogyan végezte, és miként él ma is az emlékezete?
Legfrissebb videók
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik