Kultúra

Józsefváros egy közigazgatási perben és az Alkotmánybíróságon is megpróbálja megállítani a Rádió-épületek bontását

Így vágna vissza a kerület a kormány karácsonyi ajándékára, a Lex Pázmányra.

Újabb fordulatot hozott a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új kampuszának megszületéséhez szükséges bontások ügye: a Rádió egykori otthonát szinte teljes egészében kiradírozni kívánó terveket a kormány néhány nappal ezelőtt karácsonyi ajándékként egy újabb rendelettel segítette a megvalósulás felé, elvéve az önkormányzattól a közútkezelői engedélyek kiadásának jogát.

Erre az engedélyre a bontott anyagok, illetve az utódhoz szükséges építőanyagok szállításához nyilvánvalóan szükség van, Józsefváros Önkormányzata korábban azonban kijelentette, hogy ezt nem fogja megadni, sőt, a súlykorlátozást sem oldja fel, így a munkák ellehetetlenülnek.

A rendeletet az állam rendelettel írta tehát felül, a kerület ebbe azonban nem kíván belenyugodni,

így szerdán közigazgatási pert kezdeményeztek a Fővárosi Törvényszéken, sőt, rövidesen az Alkotmánybíróságot is megkeresik.

A hírt Pikó András polgármester egy Facebook-posztban jelentette be:

A Lex Pázmány véglegessé tette az önkormányzatok és a magyar lakosság kiszolgáltatottságát és jogfosztottságát a területükön, a szomszédságukban építeni akaró állammal, vagy kormányzati kegyben lévő beruházóval szemben. Ez a jogfosztás egyenes következménye annak, hogy egy partnerségért és társadalmi egyeztetésért küzdő önkormányzat minden törvényes eszközzel élt annak érdekében, hogy az életüket meghatározó döntések ne az általa képviselt lakosok nélkül, a fejük felett szülessenek. A jogfosztás oka tehát egy helyi ügy, de a kormány által választott „megoldás” nem csak a józsefvárosi lakosok és önkormányzat jogait vette el rendeleti úton, hanem minden magyarországi állampolgárét és önkormányzatét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik