Belföld

Megérkezett a Lex Pázmány a karácsonyfa alá

Itt a Lex Pázmány, a kormány karácsonyi ajándéka Józsefvárosnak,

írta kedd esti Facebook-posztjában Pikó András, Józsefváros polgármestere.

A rendelkezés szerint – magyarázza Pikó – mostantól nem csak a helyi önkormányzat által meghatározott örökségvédelmi követelményeket és a helyi védelmet, hanem az önkormányzat által kihirdetett változtatási tilalmat sem kell figyelembe vennie az állami kiemelt beruházások tekintetében az eljáró hatóságoknak, sőt, a szükséges közútkezelői engedélyeket sem az önkormányzat, hanem a közlekedési hatóság adja ki mostantól.

A rendelet apropóját az adja, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új kampuszát a Magyar Rádió korábbi épületeinek részleges lebontásával akarják létrehozni, miközben a kritikusok szerint a projekt túlépítést és értékpusztulást eredményezne.

A kormányzati kiemelést kapott projektet az önkormányzat ettől függetlenül több eszközzel is próbálta gátolni: november 7-én ideiglenes helyi védelem alá vonták (ez 8-án lépett hatályba) a teljes területet, remélve, hogy így néhány hónapra biztosan megállnak a munkálatok, a védelem pedig optimális esetben állandósul, így a tervek kútba esnek, vagy nagy mértékben átalakulnak.

Nem így történt, hiszen a november 3-án visszautasított bontási engedélyezési kérelem a védelem kiterjesztésével egyidőben, 7-én újra eljutott a kormányhivatalhoz, annak feldolgozására pedig a gyors újbóli beadás miatt nem új eljárásban, hanem a korábbi folytatásaként került sor. A több száz oldalas terv- és dokumentumcsomag végül 22-én jutott el az engedélyig, megnyílt tehát az út a bontás megkezdése előtt, azt azonban továbbra sem lehetett tudni, hogy a 35 ezer köbméter sittet hogyan is akarják elszállítani. Végül a Pest Vármegyei Kormányhivatal adta meg az engedélyt.

A mostani fejleményekre reagálva Pikó azt is írta, hogy

Rendelettel írnak felül törvényt. Rendelettel veszik el a helyi lakosság jogát a lakhelyüket és az életüket érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos társadalmi egyeztetésekhez. Legutóbb, Lánszki Regő államtitkár konstruktivitást kért tőlünk, józsefvárosiaktól, miközben kifejezte, hogy kész a további párbeszédre. Vajon mire gondolhatott?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik