Kultúra

Félmilliárd forintot adott a Filmintézet Enyedi Ildikó következő filmjére

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Nemzetközi koprodukcióban készül az Arany Medve díjas és Oscar-jelölt Enyedi Ildikó új alkotása, melynek gyártására 500 millió forint támogatást szavazott meg a Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága.

A német-francia-magyar koprodukcióban, Csendes barát munkacímen készülő mozifilm a németországi középkori egyetemi város, Marburg botanikus kertjében játszódik, három szálon fut, és fontos szerepet kap benne egy idős fa, amelyet Dél-Amerikából hoztak át Európába. Az Enyedi forgatókönyvéből készülő film a valóság ingatag természetére világít rá bemutatva gondolkodásunk gyökeres megváltozását a növények, állatok és emberek kapcsolatáról.

A magányos, messziről ide telepített fa már lassan kétszáz éve figyeli a körülötte folyó életet – növényit, állatit és emberit egyaránt. Három pillanatot választottunk ki ennek a fának a hosszú életéből. Három időszakot és három embert – mindhármuk élete szorosan kapcsolódik ehhez a fához. Mindhárman koruk gyermekei, így mindhárman valami egészen mást, egészen máshogy érzékelnek a világból – mert az a bizonyos szilárdnak és örökkön változatlannak hitt valóság tünékeny és változékony. És, bár főhősünk, a fa nem történetekben él, mi készítők és nézők igen. Az ember történetmesélő állat. Három történet, három kor (1908, 1972, 2020) és három sors, három magány, három vágy a kapcsolódásra. Grete, Hannes, Tony mindhárman megtalálnak valamit ebben a kertben, ennek a fának a tövében, ami egész hátralévő életüket megváltoztatja

– árulta el új filmjéről Enyedi Ildikó.

A Csendes barát munkacímen készülő mozifilm vezető producere Reinhard Brundig, koproducerei Mécs Monika (Inforg-M&M Film), Nicolas Elghozi (Galatée Films) és Meng Xie (Rediance). A forgatás 2024 áprilisában kezdődik, és több évszakon át tart majd.

Ahogy azt már korábban is megírtuk, Tony Leung (Szerelemre hangolva) lesz a film egyik főszereplője, egy neves neurológust alakít, aki szülővárosából, Hongkongból a marburgi egyetemhez utazik.

Nemrég az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages 500 ezer euró filmgyártási támogatást szavazott meg az Enyedi rendezésében készülő filmnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik